Hodowla barwniaka czerwonobrzuchego

Reply to this topic Start new topic Start Poll

> 

Hodowla barwniaka czerwonobrzuchego

Słoneczko :p
Post: Hodowla Barwniaka Czerwonobrzuchego, May 25 2008, 01:07 PM

Użytkownik

Grupa: Members
Nr użytkownika: 899

Zakupiłem zbiornik 60x30x40, anubiasy już czekają w sklepie, natomiast mam pytanie odnośnie aranżacji zbiornika dla hodowli barwniaka czerwonobrzuchego. Mam do wyboru : korzeń, bambus doś dużej średnicy, kokos, doniczka - które z tych rzeczy barwniaki najszybciej zaanektują dla siebie. W sklepie zapewne będę kupował młode osobniki - czy kupić parę od razu, czy może większą ilość a po dobraniu się odpowiedniej pary resztę usunąć. Trochę żal takiego zbiornika dla jednej pary, toteż postanowiłem dodać stadko etiopki zielonej (o ile dostanę). Myślę że to nie będzie przeszkadzać barwniakom - być może się mylę. Proszę o sugestie i doświadczenia. Dzięki !!!
Pozdrawiam
PM Email Poster
todiczek
Post: Hodowla Barwniaka Czerwonobrzuchego, May 25 2008, 03:09 PM

Użytkownik

Grupa: Members
Nr użytkownika: 1348

CYTAT
Trochę żal takiego zbiornika dla jednej pary, toteż postanowiłem dodać etiopki zielonej (o ile dostanę). Myślę że to nie będzie przeszkadzać barwniakom - być może się mylę. Proszę o sugestie i doświadczenia. Dzięki
Pozdrawiam

/ciach/ stadko !!!
Czy ja slepy jestem, ze wczesniej ten post mi przepadl ? :( co prawda ostatnio mialem sprzet "uziemiony" i bylem off line
Witaj hodowco barwniakow ! Ze swego skromnego jeszcze doswiadczenia powiem, ze mozesz od razu wziac pare - raczej nie sa z tych romantycznych pielegnic amerykanskich, co to raz sie dobieraja i trwaja w monogamii cale zycie :) Ja zastosowalem (przypadkiem zreszta) taki patent: samiec byl z innymi rybami, samice wpuscilem po paru miesiacach, gdy w ogole ja kupilem. Efekt byl natychmiastowy (zaloty) a tarlo nastapilo po jakichs 2 - 3 tygodniach - w obecnosci innych ryb.
Zbiornik 120 l., sa kokosy i grota z kamieni. Wybraly grote. W drugim zbiornku (45l.) mam tymczasowo 2 pary barwniakow (znacznie mniejsze). Ta dominujaca tez wybrala kamienna grote. Druga para zajela rewir przy korzeniu. Wszystkie od czasu do czasu siedza w kokosach. Z czego wniosek, ze groty sa nr 1. u barwniakow.
A propos etiopki - jesli moja para potrafi do tej pory (prawie miesiac) obronic male przed bocjami i wielkimi danio malabarskimi to Twoje etiopkami stresowac sie nie beda :) A zbiornik sie ozywi troche. Proponowalbym jeszcze kilka piskorkow - tez nie maja szans zagrozic ikrze i narybkowi a przydaja sie jako nocne odkurzacze dna. Tyle, ze sa z Azji i burza afrykanski charakter zbiornika
Pozdrawiam, Slawko __________________________________ mailto:polbox.com So when the music over - turn off the light
PM Email Poster
1 użytkownik(ów) czyta ten temat (1 gości i 0 ukrytych)
0 zarejestrowanych użytkowników:

Topic Options Reply to this topic Start new topic Start Poll