Poradzcie w sprawie planowanego akwarium |
Pomoc
Szukaj
Użytkownicy
|
| Witamy gościa ( Zaloguj się | Zarejestruj ) | Wyślij ponownie potwierdzenie rejestracji |
![]() |
| zuczek126p |
Post: Poradzcie Sprawie Planowanego Akwarium, May 20 2008, 05:11 AM
|
||
|
Użytkownik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Grupa: Members Postów: 1157 Nr użytkownika: 639 Dołączył: 20-December 07 |
Czesc! Jestem tu nowy chociaz podczytuje grupe od kilku tygodni. Ostatni raz mialem akwarium jakies 20 lat temu jak bylem w szkole podstawowej (wtedy to byla mieszanka gupikow, mieczykow molinezji i jakiejs drobnicy typu neonki i danio) i obiecalem sobie, ze nastepny razem zrobie to porzadnie, ale 20 lat to troche czasu i odrobine wyszedlem z wprawy. Po wielu miesiacach glowkowania udalo mi sie znalezc miejsce w mieszkaniu na akwarium. Mieszkanie na 4 osoby ma niecale 50 metrow kwadratowych i jedyne miejsce ktore sie nadaje na akwarium bez awantury domowej, to dziura w scianie jaka powstala po usunieciu kilku rur w lazience w czasie remontu. Niestety dziura ma glupi ksztalt, po roznych wygibasach udało się ją poszerzyc do wymiarow 34X56 jesli chodzi o powierzchnie dna. Wysokosc jest w zasadzie nieograniczona, ale doszedlem do wniosku, ze nie ma co cudowac i ograniczylem ja do 60 centymetrow. Szklo bedzie wiec takich rozmiarow i trudno. Kupilem juz filtr Aqa Szut Senior Bio na pojemność ok. 150 l z napowietrzaniem i trzema segmentami: gabka rzadka i dluga, potem dziwne kulki, wreszcie gabka gesta. Te kulki maja niby pelnic funkcje "filtra biologicznego", ale wygladaja mi podejrzanie (sa plastikowe i ponacinane na rozne strony). Po namysle dokupilem wiec drugi filtr maly Crystal Duo K10 II z gabki z koszyczkiem na wegiel aktywowany w srodku, zeby dodatkowo czyscił wodę z różnych syfów chemicznych. Moje pytania sa nastepujace: czy warto w takim akwarium probowac z pielegnicami? Myslalem naprzyklad o naskalnikach, boje sie jednak, ze akwarium jest za krotkie. Myslalem o paletkach, ale troche sie boje tych wszystkich cudow z twardoscia wody, a wiem, ze nie bede mogl poswiecac akwarium codziennie zbyt duzo czasu. Doswiadczony znajomy radzi skalary, (najpierw 4-5, potem wybrac z tego pare i zostawic tylko dwa) bo akwarium dosc wysokie i dosc krotkie. Jesli tak, to czy warto dorzucic garsc gupikow, albo neonkow? Czy jest jakis dobry odkurzacz na dno - kirysek albo glonojad, ktory pasowalby do takiego zestawu ? Na dno chcialbym dac kamienie i bardzo gruby zwir. Czy dla roslin nie trzeba jednak piasku? Czy do skalarow sa jakies dobrze pasujace rosliny? Wreszcie co zrobic z oswietleniem? Planuje dac dwie swietlowki 15 watowe dlugosci 45 centymetrow: jedna Power Glo, druga podobna, tylko o cieplejszej barwie, nie pamietam nazwy. Chce je przyczepic do pokrywy, ktora bedzie zrobiona z lustra, zeby dodatkowo odbijala swiatlo w dol. Czy takie oswietlenie bedzie OK? Bede wdzieczny za wszelkie rady, pomysly itp.
Jacek Leski waw.pdi.net |
||
| dzesika 1996 |
Post: Poradzcie Sprawie Planowanego Akwarium, May 20 2008, 08:17 PM
|
||
|
Użytkownik ![]() ![]()
Grupa: Members Postów: 146 Nr użytkownika: 1188 Dołączył: 15-December 07 |
Użytkownik Jacek Łęski w wiadomości do grup dyskusyjnych news.tpnet.pl () pare to zestawu ? Cos czuje, ze kirysek bylby nieszczesliwy w takich warunkach :-/ Moze jednak glonojad A jesli juz kirysek, to nie jeden a 5-6 i zadnych agresorow i dno nie z duzych kamieni, tylko drobnego zwirku lub piasku! Pozdrawiam, Tomasz Kluwak |
||
| Tekla |
Post: Poradzcie Sprawie Planowanego Akwarium, May 21 2008, 07:33 PM
|
||
|
Użytkownik ![]() ![]()
Grupa: Members Postów: 146 Nr użytkownika: 208 Dołączył: 29-June 07 |
Witam w Jak by nie liczyl, to prawie sto litrow nie jest tak zle !!! Jezeli chcesz miec rosliny to nie wiecej jak 50cm wysokosci - klopoty z doswietleniem w tych kuleczkach chodzi o jak najwieksza powierzchnie dla bakteri nitryfikacyjnych - bardzo pomocnych w akwarystyce im wieksza powierzchnia tym lepiej !!! Filtracja powinna byc 3 - stopniowa 1. oczyszczenie wiekszych zanieczyszczen - np. gruba gabka 2. oczyszczanie mniejszych zanieczyszczen - np. drobna gabka 3. biologiczna - kuleczki bio, lub inny material porowaty Po namysle dokupilem wiec drugi filtr maly Crystal Duo K10 II tylko jako dodatkowy i w razie potreby Aqa Szut zalatwi ci sprawe .. to Gupiki mozna, ale potomstwa od nich to sie nie doczekasz skalary wszystko wykorzystaja jako pokarm !!! Neonki tez ale juz jako dorosle nalezy wprowadzic do akwa bo skalary potraktuja je jak wyzej, najlepie male stadko zestawu zbrojniki niebieskie (ancistrusy) trzeba najlepiej zwirek 3-6 mm praktycznie dowolne rosliny skalary nie niszcza roslin ale jak myslisz o mozliwosci wytarcia skalarow to 2-3 zabienice amazonskie chetnie na jej lisciach skladaja ikre cieplejszej Sylvania Gro-Lux lub Fluora Osramu Ja mam Sylwanie Gro-Lux + AquaRelle Philipsa 1 do 1 - 0.7W na litr i jest OK Jezeli chcesz zeby rosliny rosly w miare dobrze to pokombinuj aby bylo ok 0.5W na litr Jak by dalo rade ta dziure w scianie poszerzyc do wymiaru swietlowki 18/20W razem z oprawa czyli ~ 62cm to by bylo lepiej :))) pozdrawiam Ben. |
||
| lasemi |
Post: Poradzcie Sprawie Planowanego Akwarium, May 22 2008, 02:10 PM
|
||
|
Użytkownik ![]() ![]()
Grupa: Members Postów: 192 Nr użytkownika: 596 Dołączył: 01-March 08 |
dziwne ponacinane na Kiedyś, gdy nie miałem Fluvala używałem tego filtra. I był naprawdę dobry. Kulki są odpowiednikami Bioboxów SERY, tylko mniej ekonomicznie wykorzystują miejsce. Trudno, też mam 3 filtry obecnie nieużywane. Skalary lubią sobie podjeść neonki. Tak. Długolistne. Przydatne przy rozmnażaniu. Nie pamiętam tylko czy nie preferują jakiegoś gatunku. Bezpieczniej będzie wykleić np. folią aluminiową, lustro gdy pęknie po nagrzaniu (a nie tzreba wiele) może narobić dużo szkód, włącznie z rozbiciem akwa. Marek Liniarski Marek.PharmaNet.com.pl |
||
| reba |
Post: Poradzcie Sprawie Planowanego Akwarium, May 22 2008, 06:29 PM
|
||
|
Użytkownik
Grupa: Members Postów: 13 Nr użytkownika: 1085 Dołączył: 02-November 07 |
Jacek Łęski Szkoda, ze juz ograniczyles. To idealne miejsce na 2 mniejsze akwaria wysokosci po 30 cm. Takie 30x30x56 to prawie 50 litrow. Przetrzen akwarium "w gore" jest znacznie mniej wazna, niz dlugosc i szerokosc. Dlatego w 2 akwariach po 30cm wysokosci mozesz trzymac znacznie wiecej, niz w jednym o wysokosci 60cm. Jesli wiec jeszcze mozesz - powieksz dziure i postaw dwa zbiorniki nad soba :). Na pewno bedziesz tez bardziej zadowolony, bo bedziesz mial wieksze mozliwosci manipulacji - kazdy zbiornik moze byc poswiecony innym rybom :). Tak wlasnie wygladaja biokulki. To jest specjalne tworzywo, a takie naciecia sa po to, by mialo jak najwieksza powierzchnie - czym wieksza powierzchnia, tym wiecej bakterii nitryfikacyjnych sie osadza. Wegiel nadaje sie raczej na oczyszczanie po stosowaniu lekow, nie na oczyszczanie regularne. Dla jednej pary naskalnikow taka 50tka spokojnie by wystarczyla (oczywiscie tych mniejszych - nie regani czy marlieri, tylko ornatus, transcriptus). Druga 50tke moglbys poswiecic na cos zupelnie innego albo na druga pare :) ABSOLUTNIE ODPADAJA w tak malym zbiorniku! Tez srednio to widze. To wysokie akwarium to ok. 100 litrow. Dobre dla 1 doroslej pary skalarow a to pod warunkiem, ze bardzo zgodne. Kiryski i glonojady to ryby rownouprawnione, zadne odkurzacze! :) A ze jedza z dna to inna sprawa ;). Moja propozycja jest taka: - podwyzsz te dziure - wstaw 2x 50-tki - do jednej wstaw jeden filtr, do drugiej - drugi (do malej obsady K10 na 50l powinien wystarczyc) - jedna poswiec naskalnikom (dla tej jednej pary ten K10 powinien byc OK), a druga - poludniowa ameryka - grupka neonkow i kiryski :) Kamienie dla naskalnikow dobry pomysl. Bardzo gruby zwir - bardzo zly pomysl. Fatalnie bedzie sie to odkurzalo. Ja preferuje piasek i we wszystkich swoich akwariach mam wlasnie piach. Do neonow i kirysow mozesz dac sporo roslin, tylko daj mocne swiatlo. Do naskalnikow najlepiej same skaly. Tak, powinno na 50l o wysokosci 30cm wystarczyc. Do wysokosci 60cm musialbys to oswietlenie podwoic conajmniej jesli bys chcial trzymac ladne rosliny Jeszcze jeden argument za zmiana planow. |
||
| luloczito |
Post: Poradzcie Sprawie Planowanego Akwarium, May 23 2008, 11:09 AM
|
||
|
Użytkownik ![]() ![]()
Grupa: Members Postów: 120 Nr użytkownika: 434 Dołączył: 24-March 08 |
Bardzo, bardzo dziekuje za wszelkie rady. Zaluje troche ze nie napisalem do was wczesniej. Szczegolnie pomysl Tonida, z dwoma akwariami bardzo mi sie spodobal, ale obawiam sie, ze pole manewru jest juz niewielkie, zeby nie powiedziec zadne. Lazienka jest w trakcie remontu, dziura w scianie wyrabana, szklo zamowione Chociaz Okazalo sie, ze faceci z ekipy remontowej tak wyrownywali wewnetrzne sciany we wnece, ze zabrali dodatkowe 1,5 cm ktore bylo zapasem na luz dla akwarium i teraz wneka ma dokladnie takie wymiary jak szklo. Moze sie okazac, ze to co zamowilem nie wejdzie o 1 mm, trzeba bedzie zamawiac nowe i wtedy kto wie Dziekuje za wyjasnienia w sprawie filtra, zmylil mnie ten plastik w Aqa Szucie. Jakies porowate kawalki ceramiki przyjalbym do wiadomosci, a takie plastikowe swinstwo wygladalo podejrzanie, ale jak widac pozory myla. Jesli wszystko stanie na zbiorniku 34X56X60 to dalej jestem w kropce, bo troche mi szkoda takiego duzego na dwie sztuki naskalinika kedzierzawego, ale zobaczymy. Co do roslin, to kombinuje jeszcze tak, zeby je posadzic troche wyzej, blizej swiatla, na przyklad na jakiejs polce skalnej. Slowo odkurzacz jakiego uzylem w stosunku do glonojadow i kiryskow nie mialo miec w sobie nic z lekcewazenia, wprost przeciwnie. Zaslugi i zalety obu rodzajow sa mi dobrze znane i nie osmielilbym sie nigdy wyrazac o nich w lekcewazacy sposob. Byc moze jednak udzielil mi sie troche stosunek moich trzech domowych kobiet (33,13,11), ktore na akwarium patrza troche podejrzanie i ryby sa gotowe zaakceptowac pod warunkiem, ze beda mile, kolorowe, o sympatycznym wyrazie pyska i dadza sie poglaskac. Glonojad jawi im sie w tym kontekscie jako co najwyzej uzyteczne narzedzie do sprzatania. Bardzo dziekuje jeszcze raz za zyczliwe przyjecie, wszelkie uwagi i obiecuje, ze jak juz wszystko stanie jak nalezy to zrobie stroniczke ze zdjeciami. Raczki caluje, szczegolnie Tonidowi.
Jacek PS. Swoja droga, jak to milo znalezc grupe dyskusyjna, gdzie ludzie traktuja sie powaznie, po ludzku i milo, i gdzie nie ma syfu w stylu przemadrzalych i zlosliwych pyskowek na poziomie przedszkola, jak to sie nagminnie zdarza w innych grupach. Mile zaskoczenie |
||
| necroson |
Post: Poradzcie Sprawie Planowanego Akwarium, May 23 2008, 11:26 PM
|
||
|
Użytkownik ![]() ![]() ![]()
Grupa: Members Postów: 385 Nr użytkownika: 963 Dołączył: 04-October 07 |
Jacek Łęski Niezamaco ;) Kurcze, mocno szkoda przyznam szczerze :(. Wpadlem na ten pomysl nieprzypadkowo, poniewaz mam cos podobnego - kolo komputera zrobilem maly "regalik" z (obecnie) 4x 25l - 2 na nizszym, 2 na wyzszym poziomie. Przedtem stala tam tylko jedna 50tka, a teraz cala przestrzen jest bardzo dobrze wykorzystana :). Zamiast 4x 25 bedzie jednak wlasnie 2x 50, wiec Twoje "wymiary dziury" od razu zasugerowaly podobny pomysl Ufff, szkoda kasy jedynie :(. Ale jesli bedziesz musial zamawiac, to powieksz ta wneke jeszcze zanim zakonczysz remont. Ile zostawiles "przeswitu" nad tym akwarium dla jakichs prac manipulacyjnych i oswietlenia? Pewnie ze 20cm. Pamietaj - jesli zdecydujesz sie na 2 nad soba bedziesz mial 2x mniej miejsca na manipulacje przy takiej samej lacznej wysokosci akwariow To moze stanowic problem - musialbys wtedy zmniejszyc je do 25 a nawet 20 cm wysokosci, a to juz przestaje troche miec sens (dosc niskie, niewiele bedzie widac - rybom to na pewno nie przeszkodzi, ale wrazenia estetyczne nieco gorsze). Jesli wiec bedziesz zmuszony do zmian - pomysl o powiekszeniu dziury w gore. Wiem, ze to pewnie teraz niewygodne, ale pomysl - potem akwaria beda juz staly dluzszy czas - lepiej teraz wiecej sie nameczyc, zeby potem miec lepszy efekt :). Takie plastikowe kulki stosowane sa od stosunkowo niedawna, ale bardzo popularne. Ja sam stosuje akurat Ehfisubstrat (porowate kamyczki :), ale wiele osob tu stosuje Bioballs (sam widzialem bodajze u Michala Juncewicza i Pawla Zelaznego) i sobie je chwala. Nie wiem ino z jakiego materialu sa robione te w Aquaszutach, ale mysle, ze sie sprawdza. Pamietaj, ze jak sie rozmnoza, to bedziesz mial ciekawsze wrazenia :). A jesli beda mialy dogodne warunki na pewno sie rozmnoza ;). Nie wiem, czy naskalniki tez zyja "rodzinami", jak np. ksiezniczki (Tanganikowcy, help :), bo jesli tak, to taka wielopokoleniowa rodzinka powinna byc wdziecznym obiektem do obserwacji ;). Jest to pewne wyjscie, ale z drugiej strony ograniczy znow objetosc akwarium, bo pod polka chyba niewiele bedzie Ja tak tylko na wszelki wypadek ;))) Bo niektorym poczatkujacym wydaje sie, ze te ryby spokojnie moga dostawac jedynie resztki jedzenia po innych, wiec chcialem wyjasnic, ze nie :). Ha! Nie widzialy chyba jeszcze, jak fajne i sympatyczne sa glonojady :). Niech tylko zobacza, ja te do nich mrugaja to je polubia ;))) (zbrojniki i kirysy jako jedne z nielicznych ryb "mrugaja" oczami :). Super, czekamy :). Jest to ciekawa koncepcja - chyba niewielu z nas ma akwaria w lazience (wlasnie ide do lazienki zrobic rozeznanie gdzie ja moglbym wykuc taka dziure ;>>>>>>), no i we wnece w scianie ;). To bedzie cos nowego :). Poza tym jako, ze chyba jestes w W-wie (i ja oraz paru innych grupowiczow tez ;), co wnioskuje po adresie mailowym, mozna pewnie bedzie nawet zobaczyc osobiscie Twoje rozwiazanie, jak juz stanie :). Alez Jacku, ja nie biskup ;))))) Wiem, wiem o co chodzi tylko zartuje ;) Sporo nas trudu kosztuje utrzymanie jej w tym tonie, ale mysle, ze z takimi nowymi czlonkami (bez skojarzen ;) jak Ty powinno sie jeszcze dlugo udawac :))) |
||
| Wizard |
Post: Poradzcie Sprawie Planowanego Akwarium, May 24 2008, 01:24 PM
|
||
|
Użytkownik
Grupa: Members Postów: 23 Nr użytkownika: 111 Dołączył: 28-May 07 |
A nie chcialbys muszlowcow? To naprawde bardzo ciekawe rybcie. Dodatkowo moglbys zmniejszyc wysokosc akwarium=mniejsza grubosc szkla=nizsza cena akwarium=wiecej pieniazkow w kieszeni=wiecej miejsca nad akwarium=drugie akwarium ;-) Te to absolutnie odpadaja! Pozdr. Krzysiek Czapla Skierniewice |
||
| mugolka26 |
Post: Poradzcie Sprawie Planowanego Akwarium, May 25 2008, 03:25 AM
|
||
|
Użytkownik ![]()
Grupa: Members Postów: 98 Nr użytkownika: 691 Dołączył: 25-February 08 |
tak o zbrojnikach Jacku, zajrzyj na planetcatfish.com, znajdz cos co nazywa sie Hypancistrus zebra (dokladny link planetcatfish.com/cotm/-11.htm ) pokaz te zdjecia zdjecia swoim kobietom a moze okaze sie, ze i miejsce na wieksze akwa sie znajdzie;-) a jesli nie chcesz powaznego schudniecia portfela, to moze i nie pokazuj ;-))) zreszta, wiekszosc zbrojnikow, jesli nie wszystkie, sa sliczne Zycze powodzenia przy zakladaniu zbiornikow, i hodowli ryb. Pozdrawiam, Wojtek Wroclaw |
||
![]() |
![]() |
| Bick Bick, Bick www.motor.bick.com.… | Smieszne filmiki Smieszne filmiki www.filmy.dx9.pl | Sklep komputerowy Sklep Komputerowy Engi, Nowa jakoś… www.engi.pl | pozycjonowanie dioni.pl | odzywki odzywki www.megapower.pl |