trabonos |
Pomoc
Szukaj
Użytkownicy
|
| Witamy gościa ( Zaloguj się | Zarejestruj ) | Wyślij ponownie potwierdzenie rejestracji |
![]() |
| goncior |
|
||
|
Użytkownik ![]()
Grupa: Members Postów: 99 Nr użytkownika: 263 Dołączył: 18-March 08 |
Czesc Strasznie sie mojej zonie spodobal w sklepie trabonos (mruk nilowy). Czy ktos wie cos wiecej na temat tej rybki. I drugie pytanie na lisciach zabienicy amazonskiej pojawily sie brazowe plamy czym to moze byc spowodowane. W akwarium mam sporo innych roslin i te rosna doskonale. pozdrawiam faunus.ar.lublin.pl
|
||
| krzysiek |
|
||
|
Użytkownik ![]() ![]()
Grupa: Members Postów: 136 Nr użytkownika: 306 Dołączył: 21-February 08 |
|
||
| bromu |
|
||
|
Użytkownik ![]() ![]()
Grupa: Members Postów: 167 Nr użytkownika: 1335 Dołączył: 24-June 07 |
y Gnathonemus petersii ? tylko czy on jest nilowy chyba nie bo z tego co sie orientuje, to nilowy moze stac sie drapiezna bestyja ;) na mojej stronie jest kilka linkow do G. petersii a rybka cholernie madra, mozg ma wiekszy od mozgu czlowieka (w stosunku do masy ciala - czlowiek 2,7% mruk 3,1%), 60% krwi przeplywa przez mozg ( u czlowieka 20%) czyli jest tak ze 4 razy madrzejszy od czlowieka (gdyby tylko poszlo w kore mozgowa, a nie w mozdzek to by sie przydal jako doradca ;) Bardzo fajnie plywa lubi sie bawic, plywa w nocy, w dzien jak poczuje mieso. Ma zmysl elektryczny(stad ten mozdzek) Z pozdrowieniami Michal Juncewicz UIN: kki.net.pl/~triamond |
||
| mrówa |
|
||
|
Użytkownik ![]() ![]() ![]() ![]()
Grupa: Members Postów: 447 Nr użytkownika: 355 Dołączył: 19-November 07 |
Dariusz Góral Gnathostomus petersi (moglem nieco przekrecic nazwe - Mormyridae to nie moja specjalnosc :). Ryba pseudoelektryczna (stosuje bardzo slabe impulsy elektryczne, ktorymi analizuje otoczenie tak, jak radarem) z Afryki. Zyje w mulistych, kwasnych, ciemnych wodach, zywi sie detrytusem, a konkretniej wszelkimi "glizdami", ktore rurkowatym pyskiem wyciaga z dna. Nie jest to ryba dla poczatkujacego, a raczej dla wybitnego maniaka, albowiem: - jest bardzo plochliwa i jest to ryba nocna - po wprowadzeniu do zbiornika praktycznie jej sie nie widuje - jest bardzo wrazliwa na jakosc wody (jest wykorzystywana jako "zywy tester" przy uzdatnianiu wody - bada sie jej sygnaly elektryczne, ktore bardzo sie zmieniaja w zlej jakosciowo wodzie) - wymaga zywego pokarmu w formie tubifexu, ktory niestety potrafi przenosic choroby :(. Do suchego sie nie przyzwyczaja, do mrozonego tak, ale podobno tez ciezko |
||
| kocham |
|
||
|
Użytkownik ![]()
Grupa: Members Postów: 57 Nr użytkownika: 1048 Dołączył: 13-July 07 |
Tomasz Nidecki w wiadomoci: Dodam tylko, ze jesli karmi sie nieregularnie zywym i do tego przy swiecacym sie swietle jest duza szansa, ze mruk padnie z glodu. Tylko dla niego nalezy podawac zarcie po zgaszeniu swiatla, najlepiej zywe bo ryba slabo widzi za to doskonale wyczuwa najmniejszy ruch i wtedy szybko znajdzie zarcie. Ogolnie w slabo zarosnietych zbiornikach ogolnych ryba nie bedzie sie czula dobrze a jej karmienie bedzie wymagalo nieco gimnastyki. Pozdrawiam ~ O o _/_ ~ Marek Oberman ~ ~ o /o) \/} ~ e-mail:'>___/\} ~ baniak: planetmedia.com.pl/baniak |
||
| wciselko |
|
||
|
Użytkownik ![]() ![]()
Grupa: Members Postów: 113 Nr użytkownika: 1038 Dołączył: 27-March 08 |
Dzieki za odpowiedz. Wybije z glowy zonie mruki :-) Prosze o porade co sie dzieje z ta zabienica, jest w coraz gorszym stanie. Ma nie tylko brazowe plamy ale i zaczyna zolknac na brzegach lisci pozdrawiam faunus.ar.lublin.pl
|
||
| agatabartos |
|
||
|
Użytkownik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Grupa: Members Postów: 717 Nr użytkownika: 219 Dołączył: 23-June 07 |
Zastosuj PlantaMin Tetry, wydaje mi sie, ze to sa oznaki braku zelaza. Jakie oswietlenie? Pozdrawiam ~ O o _/_ ~ Marek Oberman ~ ~ o /o) \/} ~ e-mail:'>___/\} ~ baniak: planetmedia.com.pl/baniak |
||
| andorsz |
|
||
|
Użytkownik ![]()
Grupa: Members Postów: 46 Nr użytkownika: 823 Dołączył: 21-May 08 |
2x 18W osram flora akwa 95 l faunus.ar.lublin.pl |
||
| Truskawkowa. |
|
||
|
Użytkownik ![]() ![]()
Grupa: Members Postów: 158 Nr użytkownika: 921 Dołączył: 03-May 08 |
Dziwne te mruki mi tez moja pani kazala mruki kupic ale mi tez bardzo sie spodobaly :) Z pozdrowieniami Michal Juncewicz UIN: kki.net.pl/~triamond |
||
| Dezerter |
|
||
|
Użytkownik
Grupa: Members Postów: 5 Nr użytkownika: 717 Dołączył: 09-May 08 |
Fakt ale jak poczuje mrozonki w wodzie to wyplywa i je :) Do tego trudno sie aklimatyzuje kupilem 4 male (kosztowaly tyle co duze 10 pln ze znizka!) i jeden padl w ciagu tygodnia, 3 przezyly. Dokupilem jeszcze 2 i padly (jeden nastepnego dnia, drugi w ciagu tygodnia). Mam nadal 3 (i z nimi juz bedzie dobrze :) O wlasnie mruk wyplynal poszperal noskiem, noz go przegonil ale nadal szuka Je artemie i ochotke nie rosnie zbyt szybko Bardzo fajna rybka :) Z pozdrowieniami Michal Juncewicz UIN: kki.net.pl/~triamond |
||
| Tarcezjuszka |
|
||
|
Użytkownik ![]() ![]()
Grupa: Members Postów: 135 Nr użytkownika: 1150 Dołączył: 28-February 08 |
"Dariusz Góral" CIACH 1. Obecnoscia glodnych glonojadow/zbrojnikow ktore zeskrobuja blaszke lisciowa 2. niedoborem zelaza w wodzie (ale to raczej zoltawe plamy) 3. starzeniem sie podloza ( jak rosnie u Ciebie : doniczka/grunt ? ) 4. niewystarczajcym oswietleniem. |
||
| konik1234 |
|
||
|
Użytkownik ![]() ![]()
Grupa: Members Postów: 127 Nr użytkownika: 1259 Dołączył: 04-February 08 |
Rosnie w gruncie - zwirek 2-4 mm. Zauwazylem tez ze jeden lisc jest bez plam ale z lodygi zostaly naczynia przewodzace. Nadzieja jest to ze pojawil sie mlody listek na razie bez plam. Podloze ma ze 2 miesiace wiec nie jest stare. Dodalem teraz nawozu sera-florena Pozdrawiam faunus.ar.lublin.pl |
||
| ADA-RADIO CAPRI |
|
||
|
Użytkownik ![]()
Grupa: Members Postów: 94 Nr użytkownika: 1 Dołączył: 16-December 07 |
"Dariusz Góral" Zasil ja do korzeni stosujac nawoz w tabletkach badz w kulkach glinianych. Zabienice pobieraja wiekszosc mineralow z podloza. Dziwi mnie to znikanie blaszki lisciowej - poszperam w ksiazkach. |
||
![]() |
![]() |
| Bick Bick, Bick www.motor.bick.com.… | Smieszne filmiki Smieszne filmiki www.filmy.dx9.pl | Sklep komputerowy Sklep Komputerowy Engi, Nowa jakoś… www.engi.pl | pozycjonowanie dioni.pl | odzywki odzywki www.megapower.pl |