trabonos

Reply to this topic Start new topic Start Poll

> 

trabonos

goncior

Użytkownik
**

Grupa: Members
Nr użytkownika: 263

Czesc Strasznie sie mojej zonie spodobal w sklepie trabonos (mruk nilowy). Czy ktos wie cos wiecej na temat tej rybki. I drugie pytanie na lisciach zabienicy amazonskiej pojawily sie brazowe plamy czym to moze byc spowodowane. W akwarium mam sporo innych roslin i te rosna doskonale. pozdrawiam faunus.ar.lublin.pl
PM Email Poster
krzysiek

Użytkownik

Nr użytkownika: 306

CYTAT
Strasznie sie mojej zonie spodobal w sklepie trabonos (mruk nilowy). Czy ktos wie cos wiecej na temat tej rybki.

PM Email Poster
bromu

Użytkownik

Nr użytkownika: 1335

CYTAT
Czesc Strasznie sie mojej zonie spodobal w sklepie trabonos (mruk nilowy). Czy ktos wie cos wiecej na temat tej rybki. I drugie pytanie na lisciach zabienicy amazonskiej pojawily sie brazowe plamy czym to moze byc spowodowane. W akwarium mam sporo innych roslin i te rosna doskonale. pozdrawiam

y Gnathonemus petersii ? tylko czy on jest nilowy chyba nie bo z tego co sie orientuje, to nilowy moze stac sie drapiezna bestyja ;) na mojej stronie jest kilka linkow do G. petersii a rybka cholernie madra, mozg ma wiekszy od mozgu czlowieka (w stosunku do masy ciala - czlowiek 2,7% mruk 3,1%), 60% krwi przeplywa przez mozg ( u czlowieka 20%) czyli jest tak ze 4 razy madrzejszy od czlowieka (gdyby tylko poszlo w kore mozgowa, a nie w mozdzek to by sie przydal jako doradca ;) Bardzo fajnie plywa lubi sie bawic, plywa w nocy, w dzien jak poczuje mieso. Ma zmysl elektryczny(stad ten mozdzek) Z pozdrowieniami Michal Juncewicz UIN: kki.net.pl/~triamond
PM Email Poster
mrówa

Użytkownik

Nr użytkownika: 355

CYTAT
Strasznie sie mojej zonie spodobal w sklepie trabonos (mruk nilowy). Czy ktos wie cos wiecej na temat tej rybki. I drugie pytanie na lisciach

Dariusz Góral
Gnathostomus petersi (moglem nieco przekrecic nazwe - Mormyridae to nie moja specjalnosc :). Ryba pseudoelektryczna (stosuje bardzo slabe impulsy elektryczne, ktorymi analizuje otoczenie tak, jak radarem) z Afryki. Zyje w mulistych, kwasnych, ciemnych wodach, zywi sie detrytusem, a konkretniej wszelkimi "glizdami", ktore rurkowatym pyskiem wyciaga z dna. Nie jest to ryba dla poczatkujacego, a raczej dla wybitnego maniaka, albowiem:
- jest bardzo plochliwa i jest to ryba nocna - po wprowadzeniu do zbiornika praktycznie jej sie nie widuje - jest bardzo wrazliwa na jakosc wody (jest wykorzystywana jako "zywy tester" przy uzdatnianiu wody - bada sie jej sygnaly elektryczne, ktore bardzo sie zmieniaja w zlej jakosciowo wodzie) - wymaga zywego pokarmu w formie tubifexu, ktory niestety potrafi przenosic choroby :(. Do suchego sie nie przyzwyczaja, do mrozonego tak, ale podobno tez ciezko
PM Email Poster
kocham

Użytkownik
**

Nr użytkownika: 1048

CYTAT
Dariusz Góral

Tomasz Nidecki w wiadomoœci:

Dodam tylko, ze jesli karmi sie nieregularnie zywym i do tego przy swiecacym sie swietle jest duza szansa, ze mruk padnie z glodu.
Tylko dla niego nalezy podawac zarcie po zgaszeniu swiatla, najlepiej zywe bo ryba slabo widzi za to doskonale wyczuwa najmniejszy ruch i wtedy szybko znajdzie zarcie.
Ogolnie w slabo zarosnietych zbiornikach ogolnych ryba nie bedzie sie czula dobrze a jej karmienie bedzie wymagalo nieco gimnastyki.
Pozdrawiam ~ O o _/_ ~ Marek Oberman ~ ~ o /o) \/} ~ e-mail:'>___/\} ~ baniak: planetmedia.com.pl/baniak
PM Email Poster
wciselko

Użytkownik

Nr użytkownika: 1038

Dzieki za odpowiedz. Wybije z glowy zonie mruki :-) Prosze o porade co sie dzieje z ta zabienica, jest w coraz gorszym stanie. Ma nie tylko brazowe plamy ale i zaczyna zolknac na brzegach lisci pozdrawiam faunus.ar.lublin.pl
PM Email Poster
agatabartos

Użytkownik

Nr użytkownika: 219

CYTAT
Dzieki za odpowiedz. Wybije z glowy zonie mruki :-) Prosze o porade co sie dzieje z ta zabienica, jest w coraz gorszym stanie. Ma nie tylko brazowe plamy ale i zaczyna zolknac na brzegach lisci

Zastosuj PlantaMin Tetry, wydaje mi sie, ze to sa oznaki braku zelaza. Jakie oswietlenie?
Pozdrawiam ~ O o _/_ ~ Marek Oberman ~ ~ o /o) \/} ~ e-mail:'>___/\} ~ baniak: planetmedia.com.pl/baniak
PM Email Poster
andorsz

Użytkownik
**

Nr użytkownika: 823

CYTAT
Zastosuj PlantaMin Tetry, wydaje mi sie, ze to sa oznaki braku zelaza. Jakie oswietlenie?

2x 18W osram flora akwa 95 l faunus.ar.lublin.pl
PM Email Poster
Truskawkowa.

Użytkownik

Nr użytkownika: 921

CYTAT
Dzieki za odpowiedz. Wybije z glowy zonie mruki :-)

Dziwne te mruki mi tez moja pani kazala mruki kupic ale mi tez bardzo sie spodobaly :)
Z pozdrowieniami Michal Juncewicz UIN: kki.net.pl/~triamond
PM Email Poster
Dezerter

Użytkownik
*

Nr użytkownika: 717

CYTAT
Dariusz G?ral
Strasznie sie mojej zonie spodobal w sklepie trabonos (mruk nilowy). Czy ktos wie cos wiecej na temat tej rybki. I drugie pytanie na lisciach
Gnathostomus petersi (moglem nieco przekrecic nazwe - Mormyridae to nie moja specjalnosc :). Ryba pseudoelektryczna (stosuje bardzo slabe impulsy elektryczne, ktorymi analizuje otoczenie tak, jak radarem) z Afryki. Zyje w mulistych, kwasnych, ciemnych wodach, zywi sie detrytusem, a konkretniej wszelkimi "glizdami", ktore rurkowatym pyskiem wyciaga z dna. Nie jest to ryba dla poczatkujacego, a raczej dla wybitnego maniaka, albowiem:
- jest bardzo plochliwa i jest to ryba nocna - po wprowadzeniu do zbiornika praktycznie jej sie nie widuje - jest bardzo wrazliwa na jakosc wody (jest wykorzystywana jako "zywy tester" przy uzdatnianiu wody - bada sie jej sygnaly elektryczne, ktore bardzo sie zmieniaja w zlej jakosciowo wodzie) - wymaga zywego pokarmu w formie tubifexu, ktory niestety potrafi przenosic choroby :(. Do suchego sie nie przyzwyczaja, do mrozonego tak, ale podobno tez ciezko

Fakt ale jak poczuje mrozonki w wodzie to wyplywa i je :) Do tego trudno sie aklimatyzuje kupilem 4 male (kosztowaly tyle co duze 10 pln ze znizka!) i jeden padl w ciagu tygodnia, 3 przezyly. Dokupilem jeszcze 2 i padly (jeden nastepnego dnia, drugi w ciagu tygodnia). Mam nadal 3 (i z nimi juz bedzie dobrze :) O wlasnie mruk wyplynal poszperal noskiem, noz go przegonil ale nadal szuka Je artemie i ochotke nie rosnie zbyt szybko Bardzo fajna rybka :)
Z pozdrowieniami Michal Juncewicz UIN: kki.net.pl/~triamond
PM Email Poster
Tarcezjuszka

Użytkownik

Nr użytkownika: 1150

CYTAT
I drugie pytanie na lisciach zabienicy amazonskiej pojawily sie brazowe plamy czym to moze byc spowodowane. W akwarium mam sporo innych roslin i te rosna doskonale.

"Dariusz Góral"
CIACH
1. Obecnoscia glodnych glonojadow/zbrojnikow ktore zeskrobuja blaszke lisciowa 2. niedoborem zelaza w wodzie (ale to raczej zoltawe plamy) 3. starzeniem sie podloza ( jak rosnie u Ciebie : doniczka/grunt ? ) 4. niewystarczajcym oswietleniem.
PM Email Poster
konik1234

Użytkownik

Nr użytkownika: 1259

CYTAT
1. Obecnoscia glodnych glonojadow/zbrojnikow ktore zeskrobuja blaszke lisciowa 2. niedoborem zelaza w wodzie (ale to raczej zoltawe plamy) 3. starzeniem sie podloza ( jak rosnie u Ciebie : doniczka/grunt ? ) 4. niewystarczajcym oswietleniem.

Rosnie w gruncie - zwirek 2-4 mm. Zauwazylem tez ze jeden lisc jest bez plam ale z lodygi zostaly naczynia przewodzace. Nadzieja jest to ze pojawil sie mlody listek na razie bez plam. Podloze ma ze 2 miesiace wiec nie jest stare. Dodalem teraz nawozu sera-florena Pozdrawiam faunus.ar.lublin.pl
PM Email Poster
ADA-RADIO CAPRI

Użytkownik
**

Nr użytkownika: 1

CYTAT
Rosnie w gruncie - zwirek 2-4 mm. Zauwazylem tez ze jeden lisc jest bez plam ale z lodygi zostaly naczynia przewodzace. Nadzieja jest to ze pojawil sie mlody listek na razie bez plam. Podloze ma ze 2 miesiace wiec nie jest stare. Dodalem teraz nawozu sera-florena

"Dariusz Góral"

Zasil ja do korzeni stosujac nawoz w tabletkach badz w kulkach glinianych. Zabienice pobieraja wiekszosc mineralow z podloza. Dziwi mnie to znikanie blaszki lisciowej - poszperam w ksiazkach.
PM Email Poster
1 użytkownik(ów) czyta ten temat (1 gości i 0 ukrytych)
0 zarejestrowanych użytkowników:

Topic Options Reply to this topic Start new topic Start Poll