Paletkarze odezwijcie się

Reply to this topic Start new topic Start Poll

> 

Paletkarze odezwijcie się

azrael

Użytkownik

Grupa: Members
Nr użytkownika: 795

Witam i pozdrawiam.
Ostatnimi czasy stałem się posiadaczem 6 paletek turkusowych (około 3 cm średnicy). W związku z tym mam prośbę do hodowców paletek, ażeby opisali swoje doświadczenia odnośnie tych ryb. Chodzi mi przede wszystkim o uwagi dotyczące rozpoznawania chorób u tych rybek i ich leczenia, podawania pokarmów jakich?, co lubią najbardziej?, następnie parametrów wody, temperatury itp. Chodzi tu o opinie subiektywne poparte dobrymi wynikami w chodowli. Wiadomo przecież że każdy hodowca ma swoje specyficzne spostrzeżenia i chciałbym ażeby Ci co mogą niech pochwalą się swoimi sukcesami bądź porażkami, a co najważniejsze jak pokonują kłopoty związane np. z chorobami paletek. Jako że literatura na ten temat w Polsce jest niewielka to zbiór właśnie wypowiedzi na tematy związane z paletkami mógłby być pewnego rodzaju vademecum hodowcy. Myślę że wśród grupowiczów znajdą się osoby, które podzielą się z innymi swoimi spostrzeżeniami. Szkoda mi przede wszystkim tych pięknych rybek, które ostatnio stały się szczególnie modne, ale brak jakichkolwiek praktycznych informacji dotyczacych ich hodowli powoduje iż w wielu przypadkach nie żyją dłużej jak miesiac u nowego właściciela.
To jest moja skromna prośba i jeżeli nikt nic nie powie to trudno Z góry dziękuję. MK.
PM Email Poster
Meredith

Użytkownik

Nr użytkownika: 447

CYTAT
Szkoda mi przede wszystkim tych pięknych rybek, które ostatnio stały się szczególnie modne

Marek Kamiński
Ja odczuwam cos podobnego. W moim osobistym odczuciu paletki spelniaja w tej chwili podobna role jak jakies -nascie czy -dziesiat lat temu skalary. Opinia byla wtedy taka, ze skalar jest trudny w utrzymaniu, a ten kto je ma to jest "prawdziwy" akwarysta. Efekt? Skalary sa w pkawie kazdym "amatorskim-poczatkujacym" akwarium. powstalo wiele odmian. Naturalnych skalarow za to ze swieca szukac. W zasadzie w sklepach sa tylko jakies pstrokate mieszance, kltore trudno zakwalifikowac do jakiejs konkretnej odmiany.
Ogladalem sobie ostatnio witryny internetowe farm hodowlanych , gdzie produkowane ( tak wlasnie produkowane ) sa paletki. Boje sie ze przyjdzie taki dzien (gdy w filtrach beda zintegrowane pehametry, zmiekczacze wody itp. ), ze sklepy zaleja paletkopodobne twory, ale jak wygladaja dzikie odmiany, nikt nie bedzie pamietal.
PM Email Poster
maxwel

Użytkownik

Nr użytkownika: 291

Czy znacie jakieś czasopisma o paletkach. Prosze pisać na adres kki.net.pl Pozdrowienia od Szczepana.

PM Email Poster
miraspl

Użytkownik

Nr użytkownika: 770

Rozumiem cie Andrzeju. Wiem że nie lubimy zmian szczególnie takich jak w swoim liście napisałeś. Powinniśmy się skupić raczej na jak najlepszym hodowaniu i leczeniu paletek, ale nie czynią tych ryb "chomikami doświadczalnymi".Lecz z ręką na sercu przyznaje że jest to nie możliwe. Niestety jednen człowiek lub grupa ludzi nie jest w stanie przemówić do rozsądku setką tysięcy ludzi.
Miał bym też taką prożbe żeby przysyłać mi na e-mail sekrety hodowli paletek brązowych. Od Szczepana kki.net.pl

PM Email Poster
drobny

Użytkownik

Nr użytkownika: 36

CYTAT
Powinniśmy się skupić raczej na jak najlepszym hodowaniu i leczeniu ale nie czyniąc tych ryb "chomikami doświadczalnymi".

Szczepan paletek,
W tej chwili to one staja sie raczej "towarem", na ktorym chce sie zbic jak najwiecej kasy. :(
PM Email Poster
1 użytkownik(ów) czyta ten temat (1 gości i 0 ukrytych)
0 zarejestrowanych użytkowników:

Topic Options Reply to this topic Start new topic Start Poll