Paletkarze odezwijcie się |
Pomoc
Szukaj
Użytkownicy
|
| Witamy gościa ( Zaloguj się | Zarejestruj ) | Wyślij ponownie potwierdzenie rejestracji |
![]() |
| azrael |
|
||
|
Użytkownik ![]() ![]() ![]() ![]()
Grupa: Members Postów: 544 Nr użytkownika: 795 Dołączył: 25-September 07 |
Witam i pozdrawiam.
Ostatnimi czasy stałem się posiadaczem 6 paletek turkusowych (około 3 cm średnicy). W związku z tym mam prośbę do hodowców paletek, ażeby opisali swoje doświadczenia odnośnie tych ryb. Chodzi mi przede wszystkim o uwagi dotyczące rozpoznawania chorób u tych rybek i ich leczenia, podawania pokarmów jakich?, co lubią najbardziej?, następnie parametrów wody, temperatury itp. Chodzi tu o opinie subiektywne poparte dobrymi wynikami w chodowli. Wiadomo przecież że każdy hodowca ma swoje specyficzne spostrzeżenia i chciałbym ażeby Ci co mogą niech pochwalą się swoimi sukcesami bądź porażkami, a co najważniejsze jak pokonują kłopoty związane np. z chorobami paletek. Jako że literatura na ten temat w Polsce jest niewielka to zbiór właśnie wypowiedzi na tematy związane z paletkami mógłby być pewnego rodzaju vademecum hodowcy. Myślę że wśród grupowiczów znajdą się osoby, które podzielą się z innymi swoimi spostrzeżeniami. Szkoda mi przede wszystkim tych pięknych rybek, które ostatnio stały się szczególnie modne, ale brak jakichkolwiek praktycznych informacji dotyczacych ich hodowli powoduje iż w wielu przypadkach nie żyją dłużej jak miesiac u nowego właściciela. To jest moja skromna prośba i jeżeli nikt nic nie powie to trudno Z góry dziękuję. MK. |
||
| Meredith |
|
||
|
Użytkownik ![]() ![]()
Grupa: Members Postów: 188 Nr użytkownika: 447 Dołączył: 27-June 07 |
Marek Kamiński Ja odczuwam cos podobnego. W moim osobistym odczuciu paletki spelniaja w tej chwili podobna role jak jakies -nascie czy -dziesiat lat temu skalary. Opinia byla wtedy taka, ze skalar jest trudny w utrzymaniu, a ten kto je ma to jest "prawdziwy" akwarysta. Efekt? Skalary sa w pkawie kazdym "amatorskim-poczatkujacym" akwarium. powstalo wiele odmian. Naturalnych skalarow za to ze swieca szukac. W zasadzie w sklepach sa tylko jakies pstrokate mieszance, kltore trudno zakwalifikowac do jakiejs konkretnej odmiany. Ogladalem sobie ostatnio witryny internetowe farm hodowlanych , gdzie produkowane ( tak wlasnie produkowane ) sa paletki. Boje sie ze przyjdzie taki dzien (gdy w filtrach beda zintegrowane pehametry, zmiekczacze wody itp. ), ze sklepy zaleja paletkopodobne twory, ale jak wygladaja dzikie odmiany, nikt nie bedzie pamietal. |
||
| maxwel |
|
||
|
Użytkownik ![]() ![]()
Grupa: Members Postów: 144 Nr użytkownika: 291 Dołączył: 08-September 07 |
Czy znacie jakieś czasopisma o paletkach. Prosze pisać na adres kki.net.pl Pozdrowienia od Szczepana.
|
||
| miraspl |
|
||
|
Użytkownik ![]() ![]() ![]() ![]()
Grupa: Members Postów: 460 Nr użytkownika: 770 Dołączył: 30-November 07 |
Rozumiem cie Andrzeju. Wiem że nie lubimy zmian szczególnie takich jak w swoim liście napisałeś. Powinniśmy się skupić raczej na jak najlepszym hodowaniu i leczeniu paletek, ale nie czynią tych ryb "chomikami doświadczalnymi".Lecz z ręką na sercu przyznaje że jest to nie możliwe. Niestety jednen człowiek lub grupa ludzi nie jest w stanie przemówić do rozsądku setką tysięcy ludzi.
Miał bym też taką prożbe żeby przysyłać mi na e-mail sekrety hodowli paletek brązowych. Od Szczepana kki.net.pl |
||
| drobny |
|
||
|
Użytkownik ![]() ![]()
Grupa: Members Postów: 128 Nr użytkownika: 36 Dołączył: 31-August 07 |
Szczepan paletek, W tej chwili to one staja sie raczej "towarem", na ktorym chce sie zbic jak najwiecej kasy. :( |
||
![]() |
![]() |
| Bick Bick, Bick www.motor.bick.com.… | Smieszne filmiki Smieszne filmiki www.filmy.dx9.pl | Sklep komputerowy Sklep Komputerowy Engi, Nowa jakoś… www.engi.pl | pozycjonowanie dioni.pl | odzywki odzywki www.megapower.pl |