morskie do Krzysztofa

Reply to this topic Start new topic Start Poll

> 

morskie do Krzysztofa

sksas

Użytkownik

Grupa: Members
Nr użytkownika: 797

Pierwszy raz na grupe wiec Pozdrawiam wszystkich. Potrzebuje paru informacji o filtrze odwrotnej osmozy. Dostalem oferte za 540 zl caly komplet 150 firmy AQUA MEDIC. Czy to jest dobra cena, czy musze jeszcze zastosowac jakis filtr wstepny (w kranowce u mnie jest dosc duzo piasku). Czy ten filtr musi chodzic caly czas, gosc mowil ze ma przeplukiwanie zwrotne.Czy wode taka mozna uzywac do ryb slodkowodnych, i czy trzeba ja wzbogacac w mikroelementy. Pozdrawiam Tomek wb.onet.pl
PM Email Poster
warto

Użytkownik
**

Nr użytkownika: 1263

CYTAT
Potrzebuje paru informacji o filtrze odwrotnej osmozy. Dostalem oferte za 540 zl caly komplet 150 firmy AQUA MEDIC. Czy to jest dobra cena, czy musze jeszcze zastosowac jakis filtr wstepny (w kranowce u mnie jest dosc duzo piasku). Czy ten filtr musi chodzic caly czas, gosc mowil ze ma przeplukiwanie zwrotne.Czy wode taka mozna uzywac do ryb slodkowodnych, i czy trzeba ja wzbogacac w mikroelementy.

Tomek
IMHO jest to bardzo dobra cena, albo jakis slaby filtr ;))) Niestety firmy nie znam, ale znam ceny R/O. Zalezy jeszcze jaka przepustowosc na dzien - 50l czy wiecej? Jesli wiecej to cena naprawde bardzo niska. Za 50tke ja mialbym tutaj w W-wie dac ok. 800zl.
Przy jego tempie filtrowania wody moze sie przydac aby chodzil caly czas. Jesli chodzi o filtr wstepny to normalnie zestawy R/O sa wielostopniowe i najczesciej skladaja sie z:
- filtra wstepnego - kamien filtracyjny i wegiel aktywny - filtra wlasciwego - membrany polprzepuszczalnej - zbiornika na przefiltrowana wode
Absolutnie trzeba. R/O daje prawie wode destylowana, takze w niej prawie nic nie ma. IMHO najlepiej jest mieszac normalna odstana z woda z R/O w odpowiednich proporcjach. Dla ryb jak Malawi czy Tanganika woda z R/O WOGOLE sie nie nadaje, chyba ze bedziesz sztucznie utwardzal. Jest idealna dla kasaczowatych i innych ryb, ktore lubia wode bardzo miekka.
Z woda z R/O jest tez jeden problem. Kupowane w sklepie ryby sa przyzwyczajone do naszej polskiej wody. Musza w jakims kwarantannowym poprzez powolna podmiane wody na R/O przejsc asymilacje. Gwaltowna zmiana twardosci nawet dla ryby, ktora lubi miekka wode, np. neon, moglaby okazac sie tragiczna.
PM Email Poster
pabliszer

Użytkownik

Nr użytkownika: 769

CYTAT
Pierwszy raz na grupe wiec Pozdrawiam wszystkich. Potrzebuje paru informacji o filtrze odwrotnej osmozy. Dostalem oferte za 540 zl caly komplet 150 firmy AQUA MEDIC. Czy to jest dobra cena, czy musze jeszcze zastosowac jakis filtr wstepny (w kranowce u mnie jest dosc duzo piasku). Czy ten filtr musi chodzic caly czas, gosc mowil ze ma przeplukiwanie zwrotne.Czy wode taka mozna uzywac do ryb slodkowodnych, i czy trzeba ja wzbogacac w mikroelementy. Pozdrawiam Tomek wb.onet.pl

Tomek
Co do ceny- nie wiem. Filtr wstepny IMHO nie jest potrzbny bo wlasnie filtry z o.o. maja przeplukiwanie membramy/ ich sprawnosc wynosi ok.20% tj.ze 100 l dostaniesz 20 l wody o tw. < 1 reszta wlasnie wyplukuje membrame z zanieczyszczen i zwiazkow chem. zatrzymanych na niej/. AFAIK filtr z odwrotna osmoza musi pracowac caly czas /dokladniej membrama osmotyczna nie powinna wyschnac/ lub przynajmniej byc zalany woda. Stosuje sie te filtry tylko w wypadku gdy albo masz bardzo twarda wode albo normalna ale potrzebujesz duzo bardzo miekkiej.Mozna jej uzywac do cotygodniowej podmiany ale tylko dla ryb wymagajacych bardzo niskiej twardosci/ w wiekszosci przypadkow wystarcza zwykla kranowa odstana/. Sama wode z tego filtra mozna stosowac do rozrodu np. neona czerwonego czy Innesa. Janusz
PM Email Poster
xenon

Użytkownik

Nr użytkownika: 1341

CYTAT
Potrzebuje paru informacji o filtrze odwrotnej osmozy. Dostalem oferte za 540 zl caly komplet 150 firmy AQUA MEDIC. Czy to jest dobra cena, czy jeszcze zastosowac jakis filtr wstepny (w kranowce u mnie jest dosc duzo piasku). Czy ten filtr musi chodzic caly czas, gosc mowil ze ma przeplukiwanie zwrotne.Czy wode taka mozna uzywac do ryb slodkowodnych, i czy trzeba ja wzbogacac w mikroelementy.

musze
Jesli jest to naprawde AquaMedic to jest to cena ok 100 zl nizsza niz np w Artet Siemianowice Wszystko jest OK jesllli jest to nowy i kompletny filtr Powinien sie skladac z trzech czesci : srodkowa najwieksza tuba zawiera ccale urzadzenie z membrana TFT a dwie boczne mniejsze to filtr sedymentacyjny (do mechanicznego wstepnego czyszczenia wody) a druga to filtr z weglem aktywnym i ta czesc jest wazniejsza bo membrana bardzo zle znosi chlor zawarty w wodzie Zastanow sie tylko czy potrzebny Ci jest filtr o wydajnosci 150 dm3 na dobe - to naprawde bardzo duzo wody

wlasciwie nie trzeba wstepnie filtrowac , ale zamontowanie dobrrego filtra mechanicznego (kosztuje to ok 80 zl w wiekszosci sklepow z hydraulika) przedluzy znacznie zywot calego ustrojstwa

woda po RO jest idealna na dolewki odparowanej z akwarium wody nie mozna jej stosowac do wypelnienia calego akwarium bo to jest woda lepsza niiz destylowana , skutecznosc filtra RO wynosi 95-99% nadaje sie tez do zmiany parametrow wody w akwarium slodkowodnym (przede wszystkim twardosci) no i oczywiscie woda z RO jest podstawa do mieszanki w akwariach morskich z bezkregowcami
Krzycho op.onet.pl friko2.onet.pl

PM Email Poster
maciejoff

Użytkownik
*

Nr użytkownika: 1135

Czesc Przed chwila wrocilem z Lodzkiej gieldy, tam kompletny Aqua Medic 150 kosztuje 590 zl, ale odpada oplata za Servisco. Wydajnosc to 150 - 200 l wody na dobę i chyba za duzo jak na moje potrzeby, choc do paletek uzywam dziennie okolo 30 - 40 l wody dochodzi morskie no i moze reszte zbiornikow kiedys uruchomie. Mam jeszcze 500 l odstojnik z automatycznym napelnianiem, jak by ten filtr wpiac w obieg moze by to bylo nie zle. Na gieldzie u Ziarki kupilem biobale 6zl40gr za 1 litr, cena chyba niezbyt wygorowana. A tak wogole to informacja dla Wszystkich z grupy mysle ze nie pogniewa sie ewentualny wlasciciel sklepu Zoo (jesli takowy jest). Jak ktos planuje jakies zakupy sprzetu ewentualnie ryb warto czasami poswiecic dzien i skoczyc sobie na gielde, roznice miedzy cenami w sklepach a tymi gieldowymi bywaja nieraz oszolamiajace, i jest bardzo duzy wybor. Do Ciebie Krzysku bede jeszcze mial pare pytan zwiazanych z akw. morska, ale to juz innym razem. Pozdrawiam Wszystkich Tomek wb.onet.pl
PM Email Poster
wojpap

Użytkownik
**

Nr użytkownika: 739

CYTAT
A tak wogole to informacja dla Wszystkich z grupy mysle ze nie pogniewa sie ewentualny wlasciciel sklepu Zoo (jesli takowy jest). Jak ktos planuje jakies zakupy sprzetu ewentualnie ryb warto czasami poswiecic dzien i skoczyc sobie na gielde, roznice miedzy cenami w sklepach a tymi gieldowymi bywaja nieraz oszolamiajace, i jest bardzo duzy wybor.

A jak jest z informacja, ze wpuszczani sa na gielde tylko prowadzacy dzialalnosc gospodarcza zwiazana z akwarystyka? Albert _______________________ alpha.net.pl
PM Email Poster
1 użytkownik(ów) czyta ten temat (1 gości i 0 ukrytych)
0 zarejestrowanych użytkowników:

Topic Options Reply to this topic Start new topic Start Poll