Jeszczen o co2

Reply to this topic Start new topic Start Poll

> 

Jeszczen o co2

owca_92

Użytkownik

Grupa: Members
Nr użytkownika: 27

Jak juz pisalem dzis poraz pierwszy zaaplikowalem co2. Wypelnilem dyfuzory rano okolo 11 i do godziny 23 zostalo juz w nich niewiele.
Mam wiec pytanko, czy przyjac system dawkowania wlasnie tak, ze napelniem rano dyfuzory na full, cale co2 schodzi do wieczora jak wylaczam oswietlenie (no trroche zostanie) na noc nie daje, bo przecia w nocy rosliny nie pobieraja co2. Rano uzupelniem i tak w kolko. Czy dobrze kombinuje, ze na noc nie ma sensu podawac co2?

PM Email Poster
dogan123

Użytkownik

Nr użytkownika: 864

CYTAT
Jak juz pisalem dzis poraz pierwszy zaaplikowalem co2. Wypelnilem dyfuzory rano okolo 11 i do godziny 23 zostalo juz w nich niewiele.
Mam wiec pytanko, czy przyjac system dawkowania wlasnie tak, ze napelniem rano dyfuzory na full, cale co2 schodzi do wieczora jak wylaczam oswietlenie (no trroche zostanie) na noc nie daje, bo przecia w nocy rosliny nie pobieraja co2. Rano uzupelniem i tak w kolko. Czy dobrze kombinuje, ze na noc nie ma sensu podawac co2?

Marek Oberman
Tak, wlasnie tak :-)
mioko
PM Email Poster
smerfetk_a

Użytkownik
**

Nr użytkownika: 324

CYTAT
Witam! Mam troche nietypowe pytanie: Na terenie zakladu w ktorym pracuje miesci sie wybudowana przez amerykancow wytwornia CO2 w postaci suchego lodu. Zastanawiam sie czy mozna (ta temperatura) i jak go wykorzystac w moim akwarium. Moze koledzy fachowcy maja jakis pomysl? Pozdrawiam.

Marek
Czy suchy lod to czyste CO2, takie jak spozywcze? - takie musi byc do akwarium. mioko
PM Email Poster
masterofsoul

Użytkownik

Nr użytkownika: 1127

CYTAT
Czy suchy lod to czyste CO2, takie jak spozywcze? - takie musi byc do akwarium.

Z ta czystoscia moze byc roznie. Zalezy od technologii. Zdecydowanie nalezaloby sie upewnic, bo mozna mnostwo swinstw do akwarium wprowadzic, lacznie z kwasem siarkowym. Ale jesli jest rzeczywicie czyste, to to jest rzeczywiscie niezle zrodlo CO2, aczkolwiek IMHO trudne je uzywac w domu. Nie masz zadnej kontroli nad tempem parowania ;-( Tomek B. ******************************** Tomek Bauer e-mail:chem.uw.edu.pl ICQ: *******************************************************
PM Email Poster
http-catchtime.openid.pl-

Użytkownik
*

Nr użytkownika: 269

CYTAT
On Tue, 30 Mar GMT, Michal Oczkowski
Czy suchy lod to czyste CO2, takie jak spozywcze? - takie musi byc do akwarium. czyste, to to jest rzeczywiscie niezle zrodlo CO2, aczkolwiek IMHO trudne je uzywac w domu. Nie masz zadnej kontroli nad tempem parowania

polemizowałbym z możliwością sensownego (prostego i wygodnego) użycia suchego lodu w akwarium, dlaczego? a czy ktoś wie jak wytwarza się sztuczną mgłę???? :))
tmh
PM Email Poster
Lekka35

Użytkownik

Nr użytkownika: 1028

CYTAT
Mam wiec pytanko, czy przyjac system dawkowania wlasnie tak, ze napelniem rano dyfuzory na full, cale co2

Marek Oberman
A mozesz mi napisac prosze, jak wygladaja te dyfuzory Tetry? (chyba ze znajde czas niedlugo i sam zobacze) Tak samo mioko - Ty masz chyba eheimowskie? Na jakiej zasadzie te firmy robia dyfuzory? Jak wiecie, ja mam rynne pod powierzchnia i ja bede jako dyfuzor stosowal.
PM Email Poster
mulander

Użytkownik

Nr użytkownika: 519

CYTAT
W jednym zbiorniku mam dyfuzor eheima a w drugim taki jak Marek Tetry. Eheim robi takie sprytne jakby kostki napowietrzajace o b. duzym rozpyleniu. Trudno to opisac Trzeba to zobaczyc :-). Natomiast Tetra robi takie sprytne dzwony (dzialajace na zasadzie Twojej rynienki, ale zabieraja malo miejsca, konstrukcja jest udana :-)

Michal Oczkowski
Czyli, hm, Eheim musi miec staly doplyw CO2 pod pewnym cisnieniem, zeby dzialac?
Czyli Tetrowe wypelniasz na dzien i masz spokoj
PM Email Poster
darcnet

Użytkownik

Nr użytkownika: 662

CYTAT
litrow wody. Chociaz rozwiazanie tonida rowniez mi sie podoba. Taka rynne mozna przykleic np do listwy wzmacniajacej tylna scianke akwarium.

Michal Oczkowski
No wlasnie tak jest zrobione w nowej kiszce :)
PM Email Poster
Ivan

Użytkownik

Nr użytkownika: 1047

CYTAT
Najwiekszy problem nie jest w tym skad wziac CO2. Najwiekszym problemem jest zrobienia takiej instalacji, ktora umozliwila by w prosty i bespieczny sposob regulacje ilosci dozowanego CO2. Latwo jest bowiem przedawkowac, lub dac go za malo. pierwsze jest niebespieczne dla ryb, drugie nie rozwiazuje problemu deficytu CO2.
mioko

Michal Oczkowski
Przeprowadzilem maly experyment: -suchy_lod =3.5cm3 -kanisterek = 0.5l -kamien napowietrzajacy -zbiornik l (bez rybek :) Po uruchomieniu calosci powstalo cisnienie powodujace ogromna ilosc pecherzykow tak wiec urzylem trojnika z zaworkami. Czesc cisnienia gazu puscilem w gwizdek, a odrobine do zbiornika tj. pojedynczy maly strumien pecherzykow z kamienia. Calosc przebiegala calkowicie bezpiecznie. Po 3min dozowania uzyskalem: CO2 > 30mg/l (dobrze ze nie bylo rybek, roslinki ciesza sie :) twardosc weglanowa - ? pH = 6.9 Przed experymentem bylo: CO2 < 0.5mg/l twardosc weglanowa - 3TwW0n Ph = 8.7 Nastepnym razem sprobuje z mniejsza iloscia suchego lodu.
Dziekuje wszystkim za pomoc i pozdrawiam. Marek z Kedzierzyna alpha.net.pl

PM Email Poster
Kuba4291

Użytkownik

Nr użytkownika: 77

CYTAT
Czyli, hm, Eheim musi miec staly doplyw CO2 pod pewnym cisnieniem, zeby dzialac?
Czyli Tetrowe wypelniasz na dzien i masz spokoj

Tomasz Nidecki
No tak, prawie wszystkie systemy CO2 butlowego wymagaja stalego doplywu CO2.
Tak
mioko
PM Email Poster
bob101

Użytkownik

Nr użytkownika: 852

CYTAT

Tomasz Nidecki
Ale do naprawde duzego i mocno obsadzonego zbiornika to jest malo wydajne, dlatego trzeba juz wtedy stosowac systemy bardziej rozbudowane.
mioko
PM Email Poster
sextassy

Użytkownik

Nr użytkownika: 1112

CYTAT
Przeprowadzilem maly experyment: -suchy_lod =3.5cm3 -kanisterek = 0.5l -kamien napowietrzajacy -zbiornik l (bez rybek :) Po uruchomieniu calosci powstalo cisnienie powodujace ogromna ilosc pecherzykow tak wiec urzylem trojnika z zaworkami. Czesc cisnienia gazu puscilem w gwizdek, a odrobine do zbiornika tj. pojedynczy maly strumien pecherzykow z kamienia. Calosc przebiegala calkowicie bezpiecznie. Po 3min dozowania uzyskalem: CO2 30mg/l (dobrze ze nie bylo rybek, roslinki ciesza sie :)

Marek
Jesli chodzi o ilosc CO2 bespieczny dla ryb, i jednoczesnie wystarczajacy, to jest taka tabela, ktora pokazuje zaleznosci pomiedzy twardoscia weglanowa, kwasowoscia wody i iloscia CO2 do wprowadzenia do wody. W niekjtorych przypadkach nawet 30 mg/l jest bespieczne. :-)
mioko
PM Email Poster
dinkcide

Użytkownik

Nr użytkownika: 604

CYTAT
Gdzie moge znalezc taka tabele? Pozdrawiam i Wesolego Jajka. Marek z Kedzierzyna alpha.net.pl

Marek
"Akwarium Słodkowodne" Stephan Dreyer, Rainer Keppler. W tej ksiazce znajdziesz duzo ciekawych informacji i spoza tematu CO2 :-)
mioko
PM Email Poster
Irulana

Użytkownik
**

Nr użytkownika: 981

CYTAT

Czyli dokladniej jakich? Rozpylajacych? Tylko czy przy nich nie traci sie zbyt duzo CO2?

Tomasz Nidecki
Sa rozne dyfuzory. Rozpylajace sa jednym z nich. No niestety traci sie troche gazu, ale przy ilosci 5 litrow, ktora przy zbiorniku 400 litrow wystarczy na pol roku najmarniej, a nabicie kosztuje mniej niz 10 zł, to te straty nie maja wiekszego znaczenia. Sa rowniez dyfuzory kaskadowe, i wiele innych, ale z tego co poczytalem, to b. skuteczne sa d. silnie rozpylajace gaz. Malo z niego dociera do powierzchni -wiekszosc rozpuszcza sie w wodzie, jesli zeczywiscie rozdrobnienie jest b. silne.
mioko
PM Email Poster
SYLWEK 16

Użytkownik

Nr użytkownika: 297

CYTAT
[] - pokruszony suchy lod wsypac do plastikowego kanisterka - wykonam otwor w nakretce kanisterka - szczelnie przecisne rurke doprowadzajaca - doprowadze GAZOWY CO2 do kamienia napowietrzajacego w akwarium. Problem tkwi w: - odpowiedniej dawce suchego lodu, ile? - powstajacym cisnieniu CO2 w kanisterku (rozprezanie) - niska temperatura, (moze powodowac zaszronienie rurki doprowadzajacej). Mysle, ze wrzcanie krysztalkow suchego lodu bylo by dosc efektowne ale ten nagly spadek temperatury wody, grzalka nie wyrobila by, nie mowiac o rybciach. Prosciej bylo by isc do sklepu Aqua, kupic dyfuzor CO2 ale po co skoro pod nosem tego tyle i za darmoche.

Marek
AFAIK CO2 rozpuszcza się bardzo powoli. Jeśli doprowadzisz go do kamienia napowietrzającego, niewiele gazu zostanie w wodzie, większość wyleci na powierzchnię i się ulotni. Lepiej zatem skombinować jakieś naczyńko (Tonid kiedyś proponował szklane - albo plastykowe - korytko zamocowane dnem do góry przy tylnej ścianie, na dole) i do niego doprowadzić rurką gaz.

Tyle, żeby się nie "przelewało" z korytka, czy innego dyfuzora

Jak będzie mało lodu, nie powinien wytwarzać durzego ciśnienia. Ewentualnie, możne chyba zrobić zawór bezpieczeństrw przy pomocy takiego "zawiniętego syfonu" jaki się używało do wyrobu win domowych, tylko pewnie trzeba by tam wlać jakąć ciężką ciecz zamiast wody, bo _w_ogóle_ nie będzie ciśnienia

Zaszkonienie chyba nie przeszkadza. Ja bym się bał, że w niskiej temp. może popękać, chyba że to specjalne tworzywo.

A może włożyłbyś do wody taką szeroką, przezroczystą rurę, z dnem albo nawet bez, od góry zalaną i i z kilkoma centymetrami wody powyżej, dołem spoczywającą na dnie, do niej jeszcze jedną grzałkę z termostatem, i lód wrzucał nie do "otwartej toni" , tylko do zanurzonego w wodzie pojemnika ? Może to głupi pomysł, ale to wie

:-)))
Pozdrawiam, -- Łukasz Kozicki usuń qu Blue Pages, wyszukiwarki internetowe ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Jedną tylko rzecz w życiu musisz: umrzeć. Pozostałe możesz.
PM Email Poster
FreeHax

Użytkownik

Nr użytkownika: 1006

CYTAT
Suchy lod zainteresowal mnie bo: A chcialbym wykorzystac go tak: Problem tkwi w: Mysle, ze wrzcanie krysztalkow suchego lodu bylo by dosc efektowne ale ten nagly spadek temperatury wody, grzalka nie wyrobila by, nie mowiac o rybciach. Prosciej bylo by isc do sklepu Aqua, kupic dyfuzor CO2 ale po co skoro pod nosem tego tyle i za darmoche.

Marek [] [] []
Najwiekszy problem nie jest w tym skad wziac CO2. Najwiekszym problemem jest zrobienia takiej instalacji, ktora umozliwila by w prosty i bespieczny sposob regulacje ilosci dozowanego CO2. Latwo jest bowiem przedawkowac, lub dac go za malo. pierwsze jest niebespieczne dla ryb, drugie nie rozwiazuje problemu deficytu CO2.
mioko
PM Email Poster
kropeczkkaa

Użytkownik

Nr użytkownika: 1272

CYTAT
Marek Oberman
Mam wiec pytanko, czy przyjac system dawkowania wlasnie tak, ze napelniem rano dyfuzory na full, cale co2
A mozesz mi napisac prosze, jak wygladaja te dyfuzory Tetry? (chyba ze znajde czas niedlugo i sam zobacze) Tak samo mioko - Ty masz chyba eheimowskie? Na jakiej zasadzie te firmy robia dyfuzory? Jak wiecie, ja mam rynne pod powierzchnia i ja bede jako dyfuzor stosowal.

Tomasz Nidecki
W jednym zbiorniku mam dyfuzor eheima a w drugim taki jak Marek Tetry. Eheim robi takie sprytne jakby kostki napowietrzajace o b. duzym rozpyleniu. Trudno to opisac Trzeba to zobaczyc :-). Natomiast Tetra robi takie sprytne dzwony (dzialajace na zasadzie Twojej rynienki, ale zabieraja malo miejsca, konstrukcja jest udana :-)
mioko
PM Email Poster
Marina

Użytkownik

Nr użytkownika: 689

CYTAT

I mysle, ze to jeszcze lepsze rozwiazanie niz dyfuzory Tetry ktore ja mam, bo Twoja rynna ma wieksza powierzchnie styku co2 z woda. Ja nie walne sobie rynny bo mam za chudy baniak i za bardzo by ja bylo widac, poza tym jak pisalem po kilku godzinach stosowania CO2 zobaczylem gaszcz babelkow na roslinach, wiec zly ten dyfuzor nie jest, ale rynna chyba lepsza bedzie. Mioko, ma dyfuzor-rozpylacz i non-stop podaje CO2 do baniaka w formie pylu banieczek skierowanego wprost do komory malego aquashuta, ktroy rozdmuchuje :) to wraz z woda. IMHO w duuzych baniakach to chyba najlepsze rozwiazanie.

Pozdrawiam Marek Oberman ICQ UIN
planetmedia.com.pl/baniak Moj baniak.
PM Email Poster
Agacia151

Użytkownik

Nr użytkownika: 218

CYTAT
suchego lodu w akwarium, dlaczego? a czy ktoś wie jak wytwarza się mgłę???? :))

sztuczną
z ta mgla to nie tak prosto - z CO2 uzyskasz cos w tym rodzaju, ale to nie bedzie mgla wodna tylko chmura CO2, ew. niewielkie ilosci kondensatu wodnego. Prawdziwa sztuczna mgle uzyskuje sie (oczywiscie na duza skale) przez rozpylanie w powietrzu silnie higroskopijnych substancji np. dwutlenku tytanu. Powoduje taka kondensacje pary wodnej, ze mozna sie zgubic;) Ale to jest OFF-TOPIC Mateusz
PM Email Poster
dragon1985

Użytkownik

Nr użytkownika: 885

Witam! Mam troche nietypowe pytanie: Na terenie zakladu w ktorym pracuje miesci sie wybudowana przez amerykancow wytwornia CO2 w postaci suchego lodu. Zastanawiam sie czy mozna (ta temperatura) i jak go wykorzystac w moim akwarium. Moze koledzy fachowcy maja jakis pomysl? Pozdrawiam. Marek z Kedzierzyna alpha.net.pl

PM Email Poster
seta_gliwice

Użytkownik

Nr użytkownika: 927

CYTAT
polemizowałbym z możliwością sensownego (prostego i wygodnego) użycia suchego lodu w akwarium, dlaczego? a czy ktoś wie jak wytwarza się sztuczną mgłę???? :))

Wrzucajac suchy lod do wody :-). Nie sadze, zeby warto bylo sobie dalej zawracac glowe suchym lodem jako zrodlem CO2. Zbyt klopotliwe, drogie i niepraktyczne Tomek B. ******************************** Tomek Bauer e-mail:chem.uw.edu.pl ICQ: *******************************************************
PM Email Poster
mugolka26

Użytkownik
**

Nr użytkownika: 691

CYTAT
suchego lodu w akwarium, dlaczego? a czy ktoś wie jak wytwarza się mgłę???? :)) Wrzucajac suchy lod do wody :-). Nie sadze, zeby warto bylo sobie dalej zawracac glowe suchym lodem jako zrodlem CO2. Zbyt klopotliwe, drogie i niepraktyczne

Bingo, przyjacielu :)
howgh, jak mawiali starożytni indianie :)
tmh
PM Email Poster
luukaasz

Użytkownik

Nr użytkownika: 542

CYTAT
Wrzucajac suchy lod do wody :-). Nie sadze, zeby warto bylo sobie dalej zawracac glowe suchym lodem jako zrodlem CO2. Zbyt klopotliwe, drogie i niepraktyczne Tomek B.

Tomek Bauer
Jesli ktos lubi sobie zycie komplikowac :-) Ale ta mgielka ech ;-))))))))
mioko
PM Email Poster
Lopezz

Użytkownik

Nr użytkownika: 1296

CYTAT
Tomek Bauer w wiadomości: suchego lodu w akwarium, dlaczego? a czy ktoś wie jak wytwarza się sztuczną mgłę???? :)) Wrzucajac suchy lod do wody :-). Nie sadze, zeby warto bylo sobie
Bingo, przyjacielu :)

No coz, jak mi sie z lenistwa nie chce po zwykly lod leciec, to uzywam suchego z woda :-). Do chlodzenia reakcji, a nie do koktajli, zeby nie bylo nieporozumien :-D. A mgielka w akwarium z niskim poziomem wody mogla by wygladac ekstra, tylko uwaga na labiryntowe, bo zapalenia pluc, tfu, blednika, dostana. Tomek B. ******************************** Tomek Bauer e-mail:chem.uw.edu.pl ICQ: *******************************************************
PM Email Poster
malineczka

Użytkownik

Nr użytkownika: 637

Suchy lod zainteresowal mnie bo: 1. mam go za darmo 2. w duzych ilosciach 3. jest czysty, w postaci gazowej kupuje go pewna firma .-. Poland do wyrobu swoich bardzo znanych napoi. A chcialbym wykorzystac go tak: - pokruszony suchy lod wsypac do plastikowego kanisterka - wykonam otwor w nakretce kanisterka - szczelnie przecisne rurke doprowadzajaca - doprowadze GAZOWY CO2 do kamienia napowietrzajacego w akwarium. Problem tkwi w: - odpowiedniej dawce suchego lodu, ile? - powstajacym cisnieniu CO2 w kanisterku (rozprezanie) - niska temperatura, (moze powodowac zaszronienie rurki doprowadzajacej). Mysle, ze wrzcanie krysztalkow suchego lodu bylo by dosc efektowne ale ten nagly spadek temperatury wody, grzalka nie wyrobila by, nie mowiac o rybciach. Prosciej bylo by isc do sklepu Aqua, kupic dyfuzor CO2 ale po co skoro pod nosem tego tyle i za darmoche. Pozdrawiam. Marek z Kedzierzyna alpha.net.pl

PM Email Poster
yoh8

Użytkownik
*

Nr użytkownika: 395

CYTAT
I mysle, ze to jeszcze lepsze rozwiazanie niz dyfuzory Tetry ktore ja mam, bo Twoja rynna ma wieksza powierzchnie styku co2 z woda.

Marek Oberman
Marku, bez problemu zwiekszasz powierzchnie w Tetry dyfuzorach laczac je ze soba. W instrukcji jest napisane, ze jeden dzwon dyfuzora jest na 50 litrow wody. Chociaz rozwiazanie tonida rowniez mi sie podoba. Taka rynne mozna przykleic np do listwy wzmacniajacej tylna scianke akwarium.
mioko
PM Email Poster
Elwisxx23

Użytkownik

Nr użytkownika: 141

CYTAT
Ale do naprawde duzego i mocno obsadzonego zbiornika to jest malo wydajne, dlatego trzeba juz wtedy stosowac systemy bardziej rozbudowane.

Michal Oczkowski
Hm, nie rozumiem, mowisz, ze rynna jest za malo wydajna? Wydaje mi sie, ze bardziej, niz dyfuzory Tetry, no chyba ze te sa tylko do malych zbiornikow
PM Email Poster
Illegal

Użytkownik

Nr użytkownika: 558

CYTAT

Hm, nie rozumiem, mowisz, ze rynna jest za malo wydajna? Wydaje mi sie, ze bardziej, niz dyfuzory Tetry, no chyba ze te sa tylko do malych zbiornikow

Tomasz Nidecki
Sorry znow zastosowalem skrot myslowy. Tetry jest rowniez malo wydajny, nie wymusza rozpuszczania CO2 w wodzie, dziala na zasadzie styku powierzchni wody z gazem czyli tak jak rynna. Mowie o dyfuzorach wymuszajacych rozpuszczanie.
mioko
PM Email Poster
pumkinson

Użytkownik
*

Nr użytkownika: 1257

CYTAT
Jesli chodzi o ilosc CO2 bespieczny dla ryb, i jednoczesnie wystarczajacy, to jest taka tabela, ktora pokazuje zaleznosci pomiedzy twardoscia weglanowa, kwasowoscia wody i iloscia CO2 do wprowadzenia do wody. W niekjtorych przypadkach nawet 30 mg/l jest bespieczne. :-)
mioko

Michal Oczkowski
Gdzie moge znalezc taka tabele? Pozdrawiam i Wesolego Jajka. Marek z Kedzierzyna alpha.net.pl

PM Email Poster
dPeS

Użytkownik
**

Nr użytkownika: 393

CYTAT
powierzchni wody z gazem czyli tak jak rynna. Mowie o dyfuzorach wymuszajacych rozpuszczanie.

Michal Oczkowski
Czyli dokladniej jakich? Rozpylajacych? Tylko czy przy nich nie traci sie zbyt duzo CO2?
PM Email Poster
polkik

Użytkownik
**

Nr użytkownika: 61

CYTAT
mioko
Gdzie moge znalezc taka tabele?

S. Dreyer, R. Keppler "Akwarium Słodkowodne" strona 50
Pzdr Zbyszek
PM Email Poster
Lolek

Użytkownik

Nr użytkownika: 1283

CYTAT
Michal Oczkowski Gdzie moge znalezc taka tabele? Pozdrawiam i Wesolego Jajka. Marek z Kedzierzyna

Tu :) planetmedia.com.pl/baniak/co2.jpg
Pozdrawiam Marek Oberman ICQ UIN
planetmedia.com.pl/baniak Moj baniak.

PM Email Poster
1 użytkownik(ów) czyta ten temat (1 gości i 0 ukrytych)
0 zarejestrowanych użytkowników:

Topic Options Reply to this topic Start new topic Start Poll