Zbyt mocne światło !

Reply to this topic Start new topic Start Poll

> 

Zbyt mocne światło !

maci3k.myopenid.com

Użytkownik
**

Grupa: Members
Nr użytkownika: 1171

Taka była wczoraj diagnoza Krzycha, gdy pokazałem mu moje dziwnie marniejące Xenie. Przytpomnę, że te Xenie tak podejrzanie marnieją od czsu przeniesienia ich do nowego zbiornika. Podejrzewałem te światło już wcześniej, ale jakoś tak się nie dodadaliśmy . :-(
W chwili obecnej korale dostają przypuszczalnie w kość z powodu szoku oświetleniowego. Poprzednio głónym oświetleniem były świetlówki, a światłem z HQI 'dopalałem' je tylko przez 4-5 h na dobę. Obecnie jedynym oświetleniem jest HQI dające mocne, skoncentrowane światło i to w dodatku sama lampa jest zamocowana 4-5 cm nad wodą, czyli zaledwie jakieś 30 cm od Xenii !!! Dziś lub jutro podniosę wyżej lampę. Może to koralom pomoże I tak obecnie już zaczęły jakoś dobrzeć po skierowaniu na nie strumienia wody z pompy sterowanej falownikiem Oby udało się je uratować.
PM Email Poster
dogan123

Użytkownik

Nr użytkownika: 864

W moim akwarium bylo podobnie lampe dalem na wys. ok 5 cm od wody i nic mi sie nie chciało otwierać teraz mam na 30 cm i jest ok. Kiedys czytalem cos na internecie ze zbyt niskie zawieszenie lamp HQI moze powoduje wymarcie zooksanteli a w konsekwencji smierc korala.
Pozdrawiam Marcin Kowalski

PM Email Poster
Palolinta

Użytkownik
**

Nr użytkownika: 1065

CYTAT
W moim akwarium bylo podobnie lampe dalem na wys. ok 5 cm od wody i nic mi sie nie chciało otwierać teraz mam na 30 cm i jest ok. Kiedys czytalem cos na internecie ze zbyt niskie zawieszenie lamp HQI moze powoduje wymarcie zooksanteli a w konsekwencji smierc korala.

Oczywiście mam zamocowaną szybę, więc UV im nie szkodzi, ale właśnie chyba lumenów zbyt dużo Poza tym już wczoraj wieczorem robiłem przymiarki do podniesienia lampy i światło ładnie się rozpraszało na większej powerzchni - nie było już efektu jakby reflektora punktowego wycelowanego w skałę.
A tak przy okazji, to jakie masz korale i pod jakim światłem ?
PM Email Poster
Flanders

Użytkownik

Nr użytkownika: 849

CYTAT
W moim akwarium bylo podobnie lampe dalem na wys. ok 5 cm od wody i nic sie nie chciało otwierać teraz mam na 30 cm i jest ok. Kiedys czytalem na internecie ze zbyt niskie zawieszenie lamp HQI moze powoduje wymarcie zooksanteli a w konsekwencji smierc korala.

dziwna sprawa,bo u mnie xenia wrecz garnie sie do swiatla. jest tak wysoko.ze podczas podmiany wody cale jej kolonie sa po spuszczeniu (wody oczywista) p-onad jej poziomem.Swiatlo mam ok 15-20 cm nad woda-zreszta widziales.Co do wplywu intensywnosci oswietlenia:czytalem,ze dostarczenie zbyt wielkiej ilosci swiatla w warunkach sztucznych jest wrecz niemozliwe.Kudy nam sie rownac z naslonecznieniem na atolachJa w nowszym zbiorniku dopalilem jeszcze dodajac 400 w.jest tam teraz 700 W samego HQI.Nie widze zadnych oznak porazenia swietlnego.Zooksantele moga sie ewakuowac,jesli oslabiony koral (np po transporcie) jest nagle poddany silnej ekspozycji swietlnej.Tego doswiadczylem-sinularia zrobila sie wrecz biala.Ale po jakims czasie wyzdrowiala.Ba-sa tacy,ktorzy zalecajac stosowanie wegla aktywowanego,proponuja stopniowe zwiekszanie jego dawki ( jedna komora filtra,potem druga itd).przestrzegaja,ze zmasowane zastosowanie wegla tak poprawi przejrzystosc wody,że moze dojsc do reakcji zooxanteli.Co z tego wszystkiego wynika dla twojej xeni?Byc moze nic-o paradoksie.Ja jestem zwolennikiem tezy,ze przyczyna tkwi w jakosci wody.Pewnie czegos jej brakuje (wapnia,mikroelementow-diabel wie).z czasem sam do tego dojdziesz.Probuj! WS
PM Email Poster
1 użytkownik(ów) czyta ten temat (1 gości i 0 ukrytych)
0 zarejestrowanych użytkowników:

Topic Options Reply to this topic Start new topic Start Poll