cyrkulacja wody - wzrost roślin |
Pomoc
Szukaj
Użytkownicy
|
| Witamy gościa ( Zaloguj się | Zarejestruj ) | Wyślij ponownie potwierdzenie rejestracji |
![]() |
| vinklerkx |
Post: Cyrkulacja Wody Wzrost Roxsqlin, May 24 2008, 10:00 PM
|
||
|
Użytkownik ![]()
Grupa: Members Postów: 46 Nr użytkownika: 913 Dołączył: 25-November 07 |
Czytając jeden z postów zacząłem się zastanawiać nad, moim zdaniem, ciekawym zagadnieniem związanym z hodowlą roślin wodnych.
Jaki jest wpływ (pozytywny/negatywny) cyrkulacji wody w akwarium, generowanej przez filtry, deszczownie itp. na rozwój i wzrost poszczególnych gatunków roślin wodnych. Z moich obserwacji wynika, że Microsorium go raczej nie lubi. co z innymi gatunkami? Jakie są wasze opinie? Pozdrawiam Bartek Lipczyński infofarm.com.pl/~bartek |
||
| Queer |
Post: Cyrkulacja Wody Wzrost Roxsqlin, May 25 2008, 08:54 AM
|
||
|
Użytkownik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Grupa: Members Postów: 611 Nr użytkownika: 223 Dołączył: 07-December 07 |
skoro tak,to wstaw je w spokojny zakatek,chyba ze masz wulkan:) Pozdrawiam mirekk morskie.aip.pl Bywam na #akwa |
||
| marcin6666 |
Post: Cyrkulacja Wody Wzrost Roxsqlin, May 25 2008, 04:47 PM
|
||
|
Użytkownik ![]() ![]()
Grupa: Members Postów: 119 Nr użytkownika: 989 Dołączył: 03-May 08 |
Dzięki za radę. :-) Chociaż w tym pytaniu chodziło mi raczej o opinie innych hodowców z własnych doświadczeń oraz o spostrzeżenia. Pozdrawiam Bartek Lipczyński |
||
| zufia |
Post: Cyrkulacja Wody Wzrost Roxsqlin, May 25 2008, 05:46 PM
|
||
|
Użytkownik ![]() ![]()
Grupa: Members Postów: 117 Nr użytkownika: 1056 Dołączył: 14-May 08 |
ciekawym poszczególnych Faktycznie, moje microzorium ktore posadzilem na korzeniu przy wylocie turbiny rosnie tak sobie a male kawaleczki o ktorych myslalem ze padna w kacie akwa ladnie sie wyksztalcaja i ciesza me oko :)) Lotosy i Limnophilia tez zdecydowanie nie lubia ruchu wody. Gina.:( |
||
| Dante |
Post: Cyrkulacja Wody Wzrost Roxsqlin, May 25 2008, 10:36 PM
|
||
|
Użytkownik ![]() ![]()
Grupa: Members Postów: 154 Nr użytkownika: 634 Dołączył: 22-May 08 |
Zauważylem, ze ruch wody lubi Echinodorus macrophyllus, nie przepada Cabomba. Np z Nurzancem bywa roznie, rosnie dobrze, ale rownie szybko na brzegach jego lisci pojawiaja sie glony. Na pewno cyrkulacja wody pomaga m.in. w rozprowadzaniu subst mineralnych np. z dostarczonych nawozow oraz rozprowadza po zbiorniku rozpuszczony CO2. Inna sprawa jest to czy prad wody moze znaczaco wplynac na dyfuzje jonow przez sciane komorkowa epidermy ?(sa w niej specjalne grupy komorek specjalizujace sie wlasnie w wychwytywaniu jonow z wody). |
||
| NaT. |
Post: Cyrkulacja Wody Wzrost Roxsqlin, May 26 2008, 01:47 PM
|
||
|
Użytkownik ![]() ![]() ![]()
Grupa: Members Postów: 320 Nr użytkownika: 892 Dołączył: 19-June 07 |
Użytkownik zho w wiadomości do grup dyskusyjnych news.vogel.pl wiadomości (ciach) ja widze po mojej rotali (chyba okraglolistna), ze bezposrednio w pradzie wody z filtra rosnie dobrze, ale sie wygina - wyglada dziwnie, ale wlasciwie poza tym nic jej nie jest, a wygiecie jest takie: najpierw troche normalnie pionowo, potem calkiem poziomo, potem znowu pionowo (taki schodek). Faktycznie ciekawe zagadnienie z tym pradem wody - potestuje, obracajac troche wylot filtra i zobacze, czy sie wyprostuje, lub czy sie zegna te, na ktore skieruje prad tym razem pozdrowionka Aga PS. a tak BTW to ona ma zamiast okraglych bardzo waskie, podluzne listki, czy to znaczy, ze ma za malo swiatla? ale sa lekko czerwone, a Mayland pisze, ze czerwone robia sie tym bardziej, im ma wiecej swiatla. to jak to jest? (bardzo lubie te roslinke :-) |
||
![]() |
![]() |
| Bick Bick, Bick www.motor.bick.com.… | Smieszne filmiki Smieszne filmiki www.filmy.dx9.pl | Sklep komputerowy Sklep Komputerowy Engi, Nowa jakoś… www.engi.pl | pozycjonowanie dioni.pl | odzywki odzywki www.megapower.pl |