jak uzywac tabletek tlenowych?

Reply to this topic Start new topic Start Poll

> 

jak uzywac tabletek tlenowych?

swiftgeek.myvidoop.com
Post: Jak Uzywac Tabletek Tlenowych, May 22 2008, 12:46 AM

Użytkownik

Grupa: Members
Nr użytkownika: 1029

Kupilem takowe do transportowania rybek i mam pytanka: - tabletka jest na 40 l wody - czy do woreczka znacznie mniejszej pojemnosci mozna wlozyc ja cala czy czesc? - czy tabletke trzeba rozpuscic w wodzie przed wlozeniem tam rybek czy mozna i rybki i taletke wlozyc rownoczesnie? Pozdrawiam --> POZNAN --> 7.500 kilometrow od jeziora Malawi poznan.pol.pl/redkk email.com
PM Email Poster
dudusGT
Post: Jak Uzywac Tabletek Tlenowych, May 22 2008, 06:38 PM

Użytkownik

Nr użytkownika: 1206

CYTAT
Kupilem takowe do transportowania rybek i mam pytanka: - tabletka jest na 40 l wody - czy do woreczka znacznie mniejszej pojemnosci mozna wlozyc ja cala czy czesc? - czy tabletke trzeba rozpuscic w wodzie przed wlozeniem tam rybek czy mozna i rybki i taletke wlozyc rownoczesnie?

Moim zdaniem nie wolno dawac calej tabletki do tej objetosci. Prawdopodobnie tabletki te to woda utleniona. A jest to zwiazek toksyczny, z ktorego dawkowaniem nie wolno przesadzac. Podam jakis cytat, zeby nie spowodowac znow jakiegos krachu na rynku akwarystycznym :-) "The toxic nature of hydrogen peroxide maens, that if it is to be used as a source of dissolved oxygen for fish transport, it must be used as a very dilute solution." Dalej panowie autorzy precyzuja: 0,15 ml/l 12% hydrogen peroxide for O.niloticus fry of about 1g. Artykul z Aquaculture pt"The use of Hydrogen Peroxide as a Source of Oxygen for the Transportation of Live Fish" autorzy: N.Innes Taylor oraz L.G.Ross
Mozna rybke i tabletke rownoczesnie.
Pozdrawiam :) --

PM Email Poster
Ivan
Post: Jak Uzywac Tabletek Tlenowych, May 23 2008, 01:14 PM

Użytkownik

Nr użytkownika: 1047

CYTAT
Kupilem takowe do transportowania rybek i mam pytanka: - tabletka jest na 40 l wody - czy do woreczka znacznie mniejszej pojemnosci mozna wlozyc ja cala czy czesc? - czy tabletke trzeba rozpuscic w wodzie przed wlozeniem tam rybek czy mozna i rybki i taletke wlozyc rownoczesnie?

"KK"
ćwiartka tabletki
najlepiej rozkruszyć, np. między dwoma łyżeczkami i wsypać proszek do worka
tylko broń boże stosować do labiryntów, bo się uduszą
PM Email Poster
sabby7890
Post: Jak Uzywac Tabletek Tlenowych, May 24 2008, 09:53 AM

Użytkownik
**

Nr użytkownika: 283

CYTAT
- czy tabletke trzeba rozpuscic w wodzie przed wlozeniem tam rybek czy i rybki i taletke wlozyc rownoczesnie?

mozna
Bardzo mila pani ze sklepu obok mnie wyjasnila, ze tabletke nalezy podzielic na pol - jesli dodasz zbyt duzo, zniszczysz rybom skrzela (tak powiedziala, o reszte trzeba zapytac specow biolog.). Wrzucic ja mozna razem z rybkami - rozpuszcza sie powoli i rybki maja czas na przystosowanie. Zrobilam w ten sposob w przypadku rybek, ktore wysylalam do Tomka Lanyci i wszystkie przezyly. Z tego co mi wiadomo, sa w b. dobrej kondycji.
Pozdrawiam - Marzanka
PM Email Poster
monster2
Post: Jak Uzywac Tabletek Tlenowych, May 25 2008, 01:39 AM

Użytkownik

Nr użytkownika: 180

CYTAT
- czy tabletke trzeba rozpuscic w wodzie przed wlozeniem mozna i rybki i taletke wlozyc rownoczesnie?
Bardzo mila pani ze sklepu obok mnie wyjasnila, ze na pol - jesli dodasz zbyt duzo, zniszczysz rybom skrzela o reszte trzeba zapytac specow biolog.). Wrzucic ja mozna rozpuszcza sie powoli i rybki maja czas na przystosowanie. sposob w przypadku rybek, ktore wysylalam do Tomka Lanyci przezyly. Z tego co mi wiadomo, sa w b. dobrej kondycji.

Użytkownik Marzenna Kielan w wiadomości do grup dyskusyjnych news.tpnet.pl tam rybek czy tabletke nalezy podzielic (tak powiedziala, razem z rybkami - Zrobilam w ten i wszystkie
Uff dopiero dzisiaj udało mi się dotrzeć do tego posta :) a jeszcze 500 przede mną :-0. Dziękuję Marzance za powierzenie mi jej dorsigeruskowego przychówku. Potwierdzam, podróż zniosły znakomicie, są świetnie wychowane tzn. jedzą wszystko co wpadnie do pyszczka ;), szybko sie przystosowały do warunków w akwa. Są śliczne!
pozdrawiam tl
PM Email Poster
zielokop
Post: Jak Uzywac Tabletek Tlenowych, May 25 2008, 08:14 PM

Użytkownik

Nr użytkownika: 183

CYTAT
przede mną :-0. Dziękuję Marzance za powierzenie mi jej dorsigeruskowego przychówku. Potwierdzam, podróż zniosły znakomicie, są świetnie wychowane tzn. jedzą wszystko co wpadnie do pyszczka ;), szybko sie przystosowały do warunków w akwa. Są śliczne!

Ciesze sie, ze trafily wlasnie do Ciebie :-)) To moje pierwsze odchowane rybki i czulam sie spokojnieszja wiedzac, ze ida do zbiornika takiego opiekuna jak Ty, Tomku :-))
Pozdrawiam - Marzanka
PM Email Poster
1 użytkownik(ów) czyta ten temat (1 gości i 0 ukrytych)
0 zarejestrowanych użytkowników:

Topic Options Reply to this topic Start new topic Start Poll