PMDD raport

Reply to this topic Start new topic Start Poll

> 

PMDD raport

yachoo

Użytkownik
**

Grupa: Members
Nr użytkownika: 502

Od 2.04.00 testuje nawoz o skladzie (%):
KMgFeMnBZnCuMo + EDTA 6,260,000,120,210,130,020,020,02
a od 16.04.00
6,430,000,160,060,030,020,010,00
Rezultaty: Echinodorus grandiflorus wypuscila liscie o rozmiarach 20*30 cm!!! Gigantyczne po prostu ponad 2 razy wieksze w porownaniu do tych za czasow Pokonu. No i znowu kwitnie (ped kwiatostanowy wystaje 50 cm ponad akwarium i ciagle rosnie). Anubias kwitnie. Lotos kwitnie 2 raz (kwiat otworzyl sie tylko na 3 noce i poszedl pod wode poprzednio trzymal duzo dluzej). Pozostale rosliny ok. Choc Hygrophila polysperma Rosanevig ma nieco powyginane liscie (niedobor B, lub Ca ale Ca jest w wodzie nadmiar wiec chyba niezrownowazenie z Mg lub K ) Rosliny caly czas babelkuja. Nie jest jeszcze idealnie (Hydrocotyle leucocephala - nie rosnie, Rotala macrandra slabo). W porownaniu do Pokonu+Fe+K troche lepiej. Za kilka dni zrobie nowa porcje (chyba bedzie wiecej Fe, moze B) Z pozdrowieniami Michal Juncewicz Lodz, UIN: , kki.net.pl/~triamond
PM Email Poster
wiki13_1996

Użytkownik

Nr użytkownika: 442

CYTAT
Od 2.04.00 testuje nawoz o skladzie (%):
KMgFeMnBZnCuMo + EDTA 6,260,000,120,210,130,020,020,02
a od 16.04.00
6,430,000,160,060,030,020,010,00

Ile dales Edety? 1:1 wobec wszystkich pierwiastkow (minus bor i molibden, przypuszczam)? A procenty wagowe czy molowe? Pozdrawiam :-) Tomek B. --- Tomasz Bauer-Warszawa e-mail:chem.uw.edu.pl UIN: ---
PM Email Poster
malineczka

Użytkownik

Nr użytkownika: 637

CYTAT
Od 2.04.00 testuje nawoz o skladzie (%): Za kilka dni zrobie nowa porcje (chyba bedzie wiecej Fe, moze B) Z pozdrowieniami Michal Juncewicz Lodz, UIN: , kki.net.pl/~triamond

Michał Juncewicz w wiadomoœci:
Dziekuje Michale odebralem wczoraj póznym wieczorem od Tonida porcje PMDD która mi podales - wielkie dzieki. Od soboty zaczynam testowac.
Prosze jeszcze o rade jak zaczac: - czy podawac dawke dzienna - czy zaczac od wiekszej dawki inicjujacej?
Czy w czasie podawania zupelnie odstawic inne nawozy (tj Plantamin) ? -- Pozdrawiam Bartek Lipczynski ICQ
PM Email Poster
kiki16

Użytkownik

Nr użytkownika: 316

CYTAT
On Fri, 26 May GMT, Michał Juncewicz
Ile dales Edety? 1:1 wobec wszystkich pierwiastkow (minus bor i molibden, przypuszczam)? A procenty wagowe czy molowe?

Procenty wagowe. EDTA 1,5:1 (nadmiar 50% w stosunku do Fe, Mn, Zn i Cu przyjalem, ze jedna czasteczka EDTA kompleksuje jeden jon) Chociaz pewnie EDTA jest jeszcze wiecej bo nie chcialo mi sie za kazdym razem wazyc soli, lecz zastosowalem plynny Mikrovit Fe,Zn i Cu (Mikrovit Mn nie udalo mi sie kupic) - czyli gotowe chelaty z "nadmiarem czynnika chelatujacego". Ale zastanawiam sie bo Tropica MasterGrow ma w swoim skladzie HEEDTA (EDTA-OH ?) i DTPA (dojindo.com/newprod/3/chelater/dtpa.html dojindo.com/newprod/3/chelater/edta-oh.html) Na APD znalazlem informacje, ze oba chelatory kompleksuja tylko Fe (czy moglbys potwierdzic ta informacje ?) a wiec pozostale pierwiastki sa w akwarium w stanie wolnym (znalazlem tez, ze nic nie powinno sie utlenic nawet Mn, poza Fe ktore _podobno_ moze byc na trzecim stopniu ulenienia, byle zeby bylo rozpuszczalne watek "Żwir czy doniczki"). A wiec moze sie okazac, ze korzystniejsze bedzie dla roslin zastosowanie jedynie chelatu Fe bo chelaty zmniejszaja przyswajanie pierwiastkow przez rosliny!!! Co o tym wszystkim sadzic ? A w mojej pobliskiej hurtowni chemicznej do kupienia jest tylko EDTA :( Z pozdrowieniami Michal Juncewicz Lodz, UIN: , kki.net.pl/~triamond ps. moge podeslac na priva akrusz liczacy potrzebne masy soli w celu uzyskania zadanych stezen w wodzie, sklad % itp.
PM Email Poster
Solidus

Użytkownik

Nr użytkownika: 113

CYTAT
Rezultaty: Nie jest jeszcze idealnie (Hydrocotyle leucocephala - nie rosnie,

Użytkownik Michał Juncewicz w wiadomooci do grup dyskusyjnych 4ax.com

u mnie ta roslina rosnie jak szalona starsze egzemlarze spowily caly wierzch akwa i kwitna
pablo

PM Email Poster
Anni

Użytkownik
**

Nr użytkownika: 377

CYTAT
ps. moge podeslac na priva akrusz liczacy potrzebne masy soli w celu uzyskania zadanych stezen w wodzie, sklad % itp.

Arkusz jest juz na mojej stronie. Z pozdrowieniami Michal Juncewicz Lodz, UIN: , kki.net.pl/~triamond
PM Email Poster
Green

Użytkownik
**

Nr użytkownika: 932

tak czytam i sie zastanawiam czy wrzucacie to do akwa z rybami czy do akwa tylko z roslinami?
jesli to drogie to co moge wrzucic do akwa z rybami moze jakas receptura?
PM Email Poster
Batman

Użytkownik

Nr użytkownika: 247

CYTAT
tak czytam i sie zastanawiam czy wrzucacie to do akwa z rybami czy do akwa tylko z roslinami? jesli to drogie to co moge wrzucic do akwa z rybami moze jakas receptura?

z rybami Z pozdrowieniami Michal Juncewicz Lodz, UIN: , kki.net.pl/~triamond
PM Email Poster
Avril Lavigne

Użytkownik
*

Nr użytkownika: 1401

CYTAT
Użytkownik Michał Juncewicz w wiadomooci do grup dyskusyjnych 4ax.com Rezultaty:
Nie jest jeszcze idealnie (Hydrocotyle leucocephala - nie rosnie,
u mnie ta roslina rosnie jak szalona starsze egzemlarze spowily caly wierzch akwa i kwitna

Chyba w ksiazce Kornobisa stoi napisane, ze ona musi miec plywajace liscie, zeby sie dobrze rozwijac. Moza Twoja jeszcze za mala? Pozdrawiam :-) Tomek B. --- Tomasz Bauer-Warszawa e-mail:chem.uw.edu.pl UIN: ---
PM Email Poster
Markus16

Użytkownik

Nr użytkownika: 173

CYTAT
On Sat, 27 May +, "pablo"

Użytkownik Michał Juncewicz w wiadomooci do grup dyskusyjnych 4ax.com Rezultaty:
Nie jest jeszcze idealnie (Hydrocotyle leucocephala - nie rosnie,
u mnie ta roslina rosnie jak szalona starsze egzemlarze spowily caly wierzch akwa i kwitna Chyba w ksiazce Kornobisa stoi napisane, ze ona musi miec plywajace liscie, zeby sie dobrze rozwijac. Moza Twoja jeszcze za mala?

Kiedys ladnie rosla i duza byla az tu nagle cos ja zahamowalo Z pozdrowieniami Michal Juncewicz Lodz, UIN: , kki.net.pl/~triamond
PM Email Poster
stawio88

Użytkownik

Nr użytkownika: 1379

CYTAT
z rybami

z tego co wyczytalem na twojej stronie to najpierw musze zrobic test na zawartosc w wodzie tych wszystkich pierwiastkow potem podstawic to do arkusza z twojej stronie i wyliczy mi co ile trzeba tak?? dobrze kombinuje czy nie? nastepne pytanie : czy zamawialiscie os takiego w aptece? czy sami robicie ? moja matka powiedziala ze powinni to zrobic w aptece chyba wie co mowi w koncu jest lekarzem :)

PM Email Poster
Poki_3

Użytkownik

Nr użytkownika: 923

CYTAT
z rybami
z tego co wyczytalem na twojej stronie to najpierw musze zrobic test na zawartosc w wodzie tych wszystkich pierwiastkow potem podstawic to do arkusza z twojej stronie i wyliczy mi co ile trzeba tak?? dobrze kombinuje czy nie? nastepne pytanie : czy zamawialiscie os takiego w aptece? czy sami robicie ? moja matka powiedziala ze powinni to zrobic w aptece chyba wie co mowi w koncu jest lekarzem :)

Mniej wiecej mozesz tez przyjac zawartosc mikroelementow w wodzie za 0, ale z Mg, K i Ca to lepiej wiedziec. PMDD robi sie samemu. W aptece by sie niezle obsmiali po zobaczeniu recepty na taka mieszanke poza tym nie sadze, zeby mozna bylo dostac wszystkie sole. Z pozdrowieniami Michal Juncewicz Lodz, UIN: , kki.net.pl/~triamond
PM Email Poster
Wojt25

Użytkownik

Nr użytkownika: 364

CYTAT
PMDD robi sie samemu. W aptece by sie niezle obsmiali po zobaczeniu recepty na taka mieszanke poza tym nie sadze, zeby mozna bylo dostac wszystkie sole.

czy na twojej stronie dowiem sie jak to sie robi tz z czego
wiesz smiech smiechem ale kase by zgarneli :)

PM Email Poster
cthulhu

Użytkownik

Nr użytkownika: 548

CYTAT
PMDD robi sie samemu. czy na twojej stronie dowiem sie jak to sie robi tz z czego

Pisalem o arkuszu sa tam potrzebne informacje. No i thekrib.com Z pozdrowieniami Michal Juncewicz Lodz, UIN: , kki.net.pl/~triamond
PM Email Poster
Truskawkowa.

Użytkownik

Nr użytkownika: 921

CYTAT
On Tue, 30 May GMT, "milosz"
PMDD robi sie samemu. czy na twojej stronie dowiem sie jak to sie robi tz z czego Pisalem o arkuszu sa tam potrzebne informacje. No i thekrib.com

Michał Juncewicz
NIe wiem dlaczego , ale nie moge otworzyc tego arkusza , probowalem na dwoch kompach i nic z tego.
Pozdrawiam
PM Email Poster
torpeda80

Użytkownik
**

Nr użytkownika: 182

CYTAT
On Tue, 30 May GMT, "milosz"
PMDD robi sie samemu. czy na twojej stronie dowiem sie jak to sie robi tz z czego Pisalem o arkuszu sa tam potrzebne informacje. No i thekrib.com
NIe wiem dlaczego , ale nie moge otworzyc tego arkusza , probowalem na dwoch kompach i nic z tego.

Pod tym adresem znajduje sie wersja spakowana. Powinno dzialac. ikar.pl/~behemond/PMDDobliczenia.zip Przepraszam, za utrudnienia i opoznienia. Z pozdrowieniami Michal Juncewicz Lodz, UIN: , kki.net.pl/~triamond
PM Email Poster
1 użytkownik(ów) czyta ten temat (1 gości i 0 ukrytych)
0 zarejestrowanych użytkowników:

Topic Options Reply to this topic Start new topic Start Poll